Politika & Kriminal

Ekskluziv: Obitelj Kujundžić kupila je kuću u Zagrebu. Iz ministrove imovinske kartice nije jasno odakle novac

Istraživačka priča o novoj nekretnini ministra zdravstva

Obitelj ministra zdravstva, Milana Kujundžića, krajem prošle godine kupila je još jednu kuću u Zagrebu. Kako je 12. prosinca 2019. upisao u imovinsku karticu, vlasnica je njegova supruga Tatjana Kujundžić koja je kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila 1,462.500 kuna.

Ministar je pri obveznom nadopunjavanju imovinske kartice upisao kako su do nove nekretnine došli “kupnjom od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom te zaduženjem kod banke (kredit)”. No, kako je Telegram detaljno istražio, ovaj je slučaj problematičan u nekoliko segmenata.

Ukratko, iz imovinske kartice nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla isplatiti ovu nekretninu do kraja. Ministar nam je u razgovoru sam kazao kako je od nekoga posudio 300.000 kuna no iznos te pozajmice nije upisao u karticu niti nam je otkrio kod koga se zadužio. Nadalje, za ostatak iznosa – 412.500 kuna tvrdi da je podmiren iz štednje, no to se ne poklapa s podacima koje je dostavio Povjerenstvu za sukob interesa.

Zaduženje nije prijavio u imovinsku karticu

Priča se razvijala ovako: gospođa Kujundžić krajem prošle godine kupila je kuću za 1,462.500 kuna. U studenome prošle godine u PBZ-u je podigla kredit u iznosu 750.000 kuna. Rok otplate je šest godina, kamata 2 posto, a mjesečni anuitet iznosi 11.062 kune. No, tim kreditom pokriveno je samo pola cijene koju je gospođa platila; do punog iznosa nedostaje 712.500 kuna. Stoga smo zamolili ministra za pojašnjenje; odakle novac?

U odgovoru za Telegram, gospodin Kujundžić kazao je kako su “posudili 300.000 kuna od obiteljskog prijatelja”. Zbog osjetljivosti dužnosti koju obavlja te mogućnosti da javnost pozajmicu protumači kao potencijalno dovođenje ministra u položaj zavisnosti, zamolili smo dodatna pojašnjenja.

Ministar nam nije htio odgovoriti od koga je posudio novac ni kakav je otplatni plan, odgovarajući tek kako će “posuđeni novac, naravno, biti vraćen”. Problem je, međutim, što ministar nije upisao zaduženje u iznosu 300.000 kuna u imovinsku karticu pod kategoriju obaveza, a morao je.

Kuća u blizini maksimirskog stadiona u imovinu obitelji Kujundžić ušla je krajem 2019. Sandro Lendler

Povjerenstvo mora znati od koga političari posuđuju

Ne ulazeći u ovaj slučaj, iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su nam kako dužnosnici u karticu moraju navesti iznos pozajmice i ostale uvjete. Dodaju i da, ako je dužnosniku pozajmicu dala fizička osoba, Povjerenstvo ne objavljuje ime i prezime osobe. No oni moraju biti obaviješteni o kome se radi.

Glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić nije nam smjela otkriti je li im ministar Kujundžić dostavio potrebne podatke, no provjerili smo, i pozajmica doista nije navedena u rubrici “podatci o obavezama”. Na naše izravno pitanje je li prijavio pozajmicu Povjerenstvu, ministar nam nije odgovorio.

Još jedno pitanje: odakle dodatnih 412.500 kuna?

No, problematičan slučaj nove nekretnine obitelji Kujundžić ne završava ovdje. Kako smo naveli, njegova supruga kuću je platila 1,462.500 kuna, iz kredita je od toga financirano 750.000 kuna, za 300.000 kuna ministar tvrdi da je posudio od prijatelja, što znači da do punog iznosa nedostaje 412.500 kuna.

U odgovoru za Telegram ministar je kazao kako je taj iznos “podignut s računa u PBZ-u”. Čime dolazimo do još jednog ozbiljnog problema s njegovom imovinskom karticom.

Od 2016. godine do danas, u ministrovoj imovinskoj kartici stoji kako supruga i on imaju 275.000 kuna ušteđevine. Taj iznos ostao je nepromijenjen i nakon što su kupili kuću. Kako i danas piše da imaju tih 275.000 kuna na štednim knjižicama, nejasan je spomenuti ministrov odgovor Telegramu da su “415.000 kuna podigli s računa u PBZ-u”. Stoga smo ga još jednom kontaktirali i zamolili za novo pojašnjenje. Ponovno nismo dobili konkretan odgovor. Izjavio je samo kako supruga i on zajedno zarađuju više od 40.000 kuna mjesečno te uspijevaju štedjeti jer “žive relativno skromno”.

Njihove životne navike, lifestyle ni štedljivost međutim nisu tema ove priče. Za meritum je važno samo je li Milan Kujundžić ispoštovao svoju zakonsku dužnost te istinito i potpuno ispunio imovinsku karticu.

Povjerenstvo za sukob interesa provjerit će slučaj

Na sve navedene nelogičnosti oko ispunjavanja imovinske kartice upozorili smo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Potvrdili su nam da će napraviti redovitu provjeru podataka iz izvješća o imovinskom stanju s podacima prikupljenim od nadležnih tijela. Ako se utvrdi nesklad ili nerazmjer zatražit će očitovanje ministra Kujundžića nakon kojeg se odlučuje o pokretanju ili nepokretanju postupka.

Također pojašnjavaju da su dužnosnici sve promjene u imovini do kojih je došlo tijekom godine, obvezni prijaviti istekom godine u kojoj su promjene nastale. Dakle, ministar je već zakasnio. U Povjerenstvu naglašavaju i da su dužnosnici u podnesenoj imovinskoj kartici dužni navesti točne i istinite podatke o svojoj imovini, imovini bračnog druga i malodobne djece, a koji između ostaloga, uključuju i podatke o ušteđevini, načinu stjecanja nekretnina i obvezama.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu