Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Obitelj osmaša iz Krapinskih Toplica danas je primila socijalne radnice, no sastanku su prisustvovali i odvjetnici

Socijalne radnice su isprva tražile da razgovaraju samo s roditeljima osmaša, no oni su rekli da ne pristaju na razgovore bez odvjetnika

17.09.2021.,Krapinske Toplice - Ucenik Osnovne skole u Krapinskim Toplicama, s ocem dolazi vec peti dan i sudjeluje u nastavi ispred skole,otac odbija nosenje zastitne maske.
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Obitelji učenika osmog razreda Osnovne škole Krapinske Toplice, koji odbija nositi masku u školi, danas su ponovno u posjet došli djelatnici Centra za socijalnu skrb, piše Jutarnji list te navodi da su roditelji primili socijalne radnike. No, na sastanku uz njih bio je i odvjetnički tim Dea Frua i Nino Čosić iz odvjetničkog društva Križanović koje je angažirala obitelj dječaka.

Što je konkretno njihova dužnost, odnosno zbog čega su angažirani, za Jutarnji je pojasnio odvjetnik Milko Križanović. “Kao punomoćnik djeteta angažiran po njegovim roditeljima poduzet ću sve pravne radnje u pravcu zaštite djetetovih prava na obrazovanje i usmjeriti svu pažnju na obrazloženje činjenice da dijete i roditelji žele da se situacija sagleda u svjetlu zaštite prava djeteta na obrazovanje i redovan nesmetan pristup nastavi bez nametanja uvjeta koje nemaju uporište u zakonu. Uvjeren sam da će obrazovni sustav prepoznati problem i dati zadovoljavajuće rješenje jer sadašnje stanje je neodrživo s aspekta zaštite prava djeteta na obrazovanje”, kazao je Križanović.

Socijalne radnice nisu željele ući, no popustile su

Djelatnice Centra su se pak danas prije sastanaka u obitelji savjetovale sa svojim ravnateljem te su tražile da razgovoru prisustvuje samo obitelj. “Nakon konzultacije s ravnateljicom CSS razgovor s vama nije moguć u prisustvu odvjetnika. Vi ste roditelji i zakonski skrbnici djeteta i s vama se mora razgovarati. Protivno je pravilima naše struke da u ovoj fazi postupka razgovoru sa zakonskim skrbnicima prisustvuju i druge osobe”, rekle su obitelji te su napomenule da će onda dobiti novi poziv za razgovor.

No, iz obitelji osmaša su, kako navodi Jutarnji, odgovorili da to neće promijeniti njihov stav spram odvjetnika. “Opet će odvjetnici doći s nama. Bez njih nikuda ne idemo”, kazao je otac dječaka pa su socijalne radnice nakon desetak minuta uvjeravanja pristale da razgovoru prisustvuje i odvjetnički tim te su svi ušli u kuću.

Inače, pred školom u Krapinskim Toplicama i danas je policija.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više