Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Obiteljski liječnici bijesni na Capakovu zamjenicu: 'Implicira da smo mi krivi za mrtve. Poduzet ćemo pravne korake'

KoHOM je reagirao nakon nastupa Marije Bubaš u Otvorenom

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine danas je objavila reagiranje na istup Marije Bubaš, pomoćnice ravnatelja HZJZ-a. KoHOM-u se, naime, nije dopalo sinoćnje izlaganje gospođe Bubaš u Otvorenom na HRT-u, u kojem je natuknula da bi obiteljski liječnici mogli biti odgovorni za visoke brojke hospitaliziranih, a samim time i umrlih.

Bubaš se u emisiji pozvala na Izrael za koji je ustvrdila da je zaključio kako je u ovoj pandemiji najbolje liječenje kod kuće, dakle ono kojim se ne bave bolnički liječnici, već liječnici obiteljske medicine. “Od trenutka hospitalizacije oboljele osobe od covida do smrtnog ishoda prošlo je u prosjeku 12,9 dana. To za mene znači da su kod kuće bili neadekvatno skrbljeni, čini mi se da je i značajno pao broj kućnih posjeta pa su ljudi kasno došli u bolnicu i odmah završili na respiratoru”, rekla je Bubaš.

Na upit voditeljice znači li to da želi reći da je u primarnoj zaštiti odrađen loš posao, Bubaš je rekla: “Ja samo govorim činjenice, a vi zaključite što hoćete, ali mi nemojte stavljati riječi u usta.”

‘Bubaš implicira da smo mi krivi za mrtve’

Na to su, dakle, sada reagirali obiteljski liječnici. Kako ističu u svom priopćenju, Bubaš je kazala “kako bolnice bolesnike oboljele od covida zaprimaju 12,9 dan od pojave simptoma, da su oni do tada neadekvatno skrbljeni jer je pao broj kućnih posjeta, te da tih 12,9 dana pacijenti oboljeli od covida vode borbu za život”, pa nastavljaju:

“Time je pomoćnica ravnatelja HZJZ implicirala kako liječnici obiteljske medicine ne liječe bolesnike oboljele od covida po pravilima struke, da su obiteljski liječnici krivi za umrle od covida i da liječnici obiteljske medicine ne rade svoj posao jer ne odlaze u kućne posjete”, pišu.

‘Poduzet ćemo sve pravne korake’

A potom kreću žešće: “Bubaš je izrekla laž i u cilju da diskreditira obiteljske liječnike (to je činila i u mnogim dosadašnjim javnim nastupima), grubo manipulirala činjenicama. Time je povrijedila dostojanstvo svih obiteljskih liječnika u Republici Hrvatskoj, ali i cijelu struku obiteljske medicine. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine zbog toga će protiv pomoćnice ravnatelja HZJZ Bubaš poduzeti sve pravne korake. Među ostalim, KoHOM će Hrvatskoj liječničkoj komori uputiti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv pomoćnice Bubaš.

Možemo samo sumnjati ili pretpostaviti što su razlozi ovakvog sustavnog neprofesionalnog i nekolegijalnog ponašanja pomoćnice Bubaš koja je odlučila služiti politici, a ne struci i pacijentima”, pišu liječnici.

‘Krivci su oni koji su donosili političke odluke’

Kako najavljuju, KoHOM će poduzeti “sve mjere da zaštiti struku obiteljske medicine, obiteljske liječnike i pacijente zbog kojih smo tu. Podsjećamo javnost, da je preko 85 posto svih oboljelih od covida liječeno kod svojih obiteljskih liječnika koji su, kao i brojne kolege u bolnicama, dali maksimalan obol u ovoj pandemiji”.

Na kraju pišu: “Nećemo dopustiti da političari i zdravstvena administracija – koja je sinoć progovarala kroz pomoćnicu Bubaš – krivnju za katastrofalno vođenje krize uzrokovane pandemijom, pa tako i za veliki broj umrlih, prebace na leđa obiteljskih doktora ili pacijenata. Ističemo da su krivci isključivo oni koji su donosili političke odluke, a da ne konzultiraju zdravstvenu struku”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više