Obiteljsko nasilje u ovo vrijeme pandemije i karantene još malo eskalira. Kako pomoći žrtvama?

Stručnjaci apeliraju na susjede i prijatelje da alarmiraju policiju

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Svijet se sve više povlači u svoje domove nastojeći suzbiti širenje novog koronavirusa, ali što ako najveća opasnost živi s vama?

To je scenarij s kojim je suočeno mnogo žrtava obiteljskog nasilja u ovo vrijeme socijalnog distanciranja i karantene, kažu aktivisti za njihovu zaštitu.

Zlostavljanje ne prestaje u doba pandemije

Premda boravak kod kuće u izolaciji možda može biti najbolje rješenje s javnozdravstvenog stajališta zbog širenja Covida-19, to zabrinjava one koji se brinu za žrtve obiteljskog nasilja.

“Kada je mjesto u kojem biste se trebali skloniti isto ono u kojom se nalazi osoba koja vas zlostavlja, tada izazivate posve novu razinu straha, anksioznosti i opasnosti”, rekla je Stephanie Love-Patterson, izvršna direktorica organizacije “Connections for Abused Women and their Children” koja vodi jedno sklonište za žrtve obiteljskog nasilja u Chicagu. “Zlostavljanje ne prestaje u doba pandemije”.

Stres može pogoršati nasilje u obiteljima

Stručnjaci kažu da dodatni stres i izolacija mogu pogoršati nasilje u obiteljima u kojima taj problem već postoji. O tome je nedavno govorila i njemačka ministrica obitelji Franziska Giffey. “Zbog ograničenja kretanja postoji povećana opasnost od sukoba i nasilja unutar obitelji”, rekla je.

Zbog zatvaranja javnih prostora poput škola i tvrtki žrtve borave više sa svojim zlostavljačima i nemaju baš kamo pobjeći, dodaje Amanda Pyron, izvršna direktorica organizacije „Chicago Metropolitan Battered Women’s Network”, koja vodi telefonsku liniju za žrtve obiteljskog nasilja za državu Illinois i druge usluge. Upozorila je da je njihova telefonska linija primila više poziva otkako je pandemija eskalirala.

Važno je da znaju da su im službe dostupne

Giffey naglašava da je potrebno da se potencijalnim žrtvama obiteljskog nasilja da do znanja da su i u ovim kriznim vremenima službe za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja dostupne i da funkcioniraju. Isto tako je upozorila da za osobe u opasnosti ne vrijede ograničenja kretanja.

Američki socijalni radnici u međuvremenu nastoje sa svojim klijenticama pronaći alternative kako bi ih se zaštitilo kada moraju ostati kod kuće s osobom koja je za njih najveći rizik. Love-Patterson je kazala da to može biti slanje signala susjedu, zapaljeno svjetlo na ulazu u dom ili kodna riječ u telefonskom razgovoru.

Apel susjedima da alarmiraju policiju

Njemački savez savjetovališta za žene apelirao je na susjede i prijatelje da alarmiraju policiju u slučaju naznaka da se netko zbog obiteljskog nasilja nalazi u opasnosti.

Savez je od državnih službi također zatražio da u slučaju popunjenosti sigurnih kuća omoguće smještaj ugroženih u hotele.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program