Politika & Kriminal

Objavljen cijeli intervju s Alecom Baldwinom, prvi nakon tragedije: 'Netko je kriv, nisam ja. Karijera mi je možda gotova'

Glumac je prepričao detalje događaja koji su doveli do tragičnog ubojstva snimateljice na setu

FOTO: Abc News/screenshot

Televizija ABC sinoć je objavila intervju Aleca Baldwina u kojem američki glumac tvrdi da je “netko kriv” za smrt snimateljice Halyne Hutchins na setu filma Rust, ali da “to nije on”. “Samo je jedno pitanje koje treba odgovor, a to je kako je tamo završio pravi metak”, rekao je Baldwin.

Hutchins je poginula kada ju je na snimanju upucao Baldwin, a još se ne zna kako je u pištolju završilo pravo streljivo. To pitanje problematizira i glumac. “Netko je stavio pravi metak u pištolj, metak koji nije trebao biti na setu. Netko je odgovoran za to što se dogodilo. Ne mogu reći tko je to, ali znam da nisam ja”, ispričao je Baldwin.

Tvrdi da ne zna što se dogodilo i kako je pravi metak završio na filmskom setu. “Ne znam”, ponavljao je pa dodao kako je on spreman napraviti što god je potrebno da se ovako nešto više nikad ne ponovi.

Osjeća li Baldwin kivnju?

Baldwin je u intervjuu ispričao i kako je ekipa filma Rust bila kratka s vremenom i da je njihov budžet od sedam milijuna dolara bio dostatan za samo 21 dan snimanja na ranču Bonanza u Santa Feu u Novom Meksiku.

George Stephanopoulos ga je pitao i osjeća li se krivim. “Ne. Ne. Možda bih se ubio da se osjećam odgovornim, i to ne kažem olako”, odgovorio je. “To sada stalno sanjam. Idem kroz svaki dan i proživljavam ga, onda se srušim na kraju dana. Emotivno, kolabiram”, rekao je.

Ispričao je i da ga je smrt snimateljice Halyne Hutchins dovela do toga da se upita želi li više snimati filmove te dodao kako ne može zamisliti da više ikada snima neki film s oružjem. “J**e mi se više za moju karijeru”, rekao je, na što ga je novinar upitao znači li to da je ona gotova. “Pa, mogla bi biti, zaključio je Baldwin za ABC.

U ranije objavljenom dijelu intervjua, u srijedu, kada još cijeli nije emitiran, otkriveno je kako glumac tvrdi da nije povukao okidač pištolja. “Gledajte, okidač nije bio povučen. Ja ga nisam povukao”, rekao je. “Dakle, vi nikada niste povukli ukidač?”, upitao je Stephanopoulos.

“Ne, ne i ne. Nikada ne bih uperio pištolj u nekoga i povukao okidač. Nikada!”, odgovorio je Baldwin. Dodao je kako mu nije jasno kako se pravi metak pojavio na snimanju vesterna na ranču kod Santa Fea.

‘Držao sam pištolj tamo gdje mi je rekla’

Baldwin se prisjetio i događaja koji su prethodili pucnjavi pa ispričao kako ga je Hutchins pripremala za snimanje kadra s pištoljem. Tvrdi da mu je pomoćnik direktora Dave Halls dao pištolj i rekao mu da je pištolj “hladan”, što je žargonski izraz koji znači da su u oružju ili lažni metci ili da oružje nije napunjeno.

“Što se tu dogodilo, zašto je o to rekao i što je tu stvarnost, nemam pojma”, kazao je. On je onda s pištoljem u ruci počeo prolaziti kroz kadar s Hutchins. Govorila mu je kako i gdje da drži oružje. “Držao sam pištolj uperen točno tamo gdje mi je rekla, što je bilo malo ispod njenog pazuha”, kazao je. Što se dalje dogodilo nije jasno. Zna se tek da je pištolj opalio, a Baldwin u intervjuu tvrdi da on nije povukao okidač.

Što se dogodilo na snimanju

Na setu filma je poginula snimateljica Halyna Hutchins, a ranjen redatelj Joel Souza, nakon što je, prema svjedocima, Baldwin opalio probni hitac iz pištolja. Glavno pitanje i dalje ostaje kako je “živi metak” završio u pištolju umjesto manevarskog streljiva. Za sada protiv nikoga nije podignuta optužnica.

Dva člana ekipe su pokrenula građansku parnicu povezanu s nesretnim slučajem, a producenta i još neke osobe terete za nemar. Supervizorica Mamie Mitchell u tužbi protiv Baldwina navodi da se, prema filmskom scenariju, od njega nije tražilo da puca u spornoj sceni.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu