Objavljen video od 11 minuta koji prikazuje kakav je užas zavladao na plaži u Tunisu kad je ubijeno 38 ljudi

Video je snimio zaposlenik hotela dok je trčao za napadačem Rezguijem

ZADNJA IZMJENA: lip. 29, 2015
Foto: YouTube

Nedavno objavljeni video pokazuje zaposlenika hotela Imperial Marhaba u Tunisu kako trči za napadačem koji je ubio 38 turista, uglavnom Britanaca, na plaži tog hotela, prenosi Daily Mail.

Video je snimio za sad nepoznati muškarac dok je trčao za Seifeddinom Rezguijem, napadačem koji je samo nekoliko trenutaka ranije završio svoj ubojiti pohod. Rezgui je još uvijek naoružan, a u jednom trenutku čak počne prijetiti oružjem čovjeku koji ga snima.

Na snimci je vidljiv pokolj koji je Rezgui počinio na plaži hotela, ali i demantira neke izjave policajaca. Naime, jedan umirovljeni policajac je rekao da postoje sumnje da je Rezgui imao pomagača. Očevidac, Steve Johnson, rekao je da je vidio čovjeka u crvenim kratkim hlačama koji je također ubijao turiste na plaži.

Čitav video možete pogledati u nastavku, ali upozoravamo, vidljiva su mrtva tijela turista na plaži.

https://www.youtube.com/watch?v=lVOnQ1WmlUY

Podsjećamo, u petak je u Tunisu počinjen jedan od najgorih napada u nedavnoj povijesti te sjevernoafričke zemlje. Počinitelj, kasnije identificiran kao Seifeddine Rezgui, oružje je sakrio u suncobran i pobio skoro 40 osoba, većinom britanskih državljana.

Preplašeni turisti panično su bježali i pokušali pronaći zaklon nakon što se začula pucnjava u resortu hotela Riu Imperial Marhaba nedaleko od Suse, 140 km južno od glavnog grada Tunisa. Prije nego ga je ubila policija, napadač je mirno pucao iz vatrenog oružja i pritom ubio gotovo četrdeset ljudi.

“Ovo je uvijek bilo sigurno mjesto, ali danas je bio pravi horor”, rekao je jedan irski turist za Reuters. “(Napadač) je počeo pucati na plaži, zatim je krenuo prema lobiju hotela, hladnokrvno ubijajući”, dodao je turist opisujući napad koji je izveden tijekom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Najgori napad u nedavnoj povijesti Tunisa

Taj napad, najgori u nedavnoj povijesti Tunisa, pogađa zemlju koja doživljava rast džihadističke prijetnje nakon revolucije 2011. Do njega dolazi tri mjeseca nakon krvavog napada na muzej Bardo u gradu Tunisu u kojemu su poginule 22 osobe među kojima 21 turist. I za taj je napad odgovornost preuzeo IS te njime zadao udarac vitalnom sektoru turizma.

Tamošnje gospodarstvo uvelike ovisi o prihodima turizma, stoga mnogi srahuju da će ovi posljednji napadi izazvati golemi udarac za ovu državu na sjeveru Afrike. Tunis je u 2014. godini posjetilo 6,1 milijun turista, a udio turizma u BDP-u je 15,2 posto. Također, 473.000 ljudi zaposleno je u turizmu, što je 13,8 posto svih zaposlenih.

https://www.youtube.com/watch?v=JM1hki5weLA

‘Vojnik kalifata uspio je izvršiti zadatak’

Priopćenje džihadista na Twitteru navodi da je “vojnik kalifata uspio izvršiti zadatak” usmrtivši gotovo 40 osoba “među kojima većinu državljana savezničkih zemalja koje se bore protiv države kalifata”, govoreći o međunarodnoj koaliciji koja bombardira položaje IS-a u Iraku i Siriji.

Do napada je došlo istog dana kad je izvršen napad za koji je odgovornost preuzeo IS u Kuvajtu, u kojemu je ubijeno 27 osoba te napad s odrubljivanjem glave muškarca u Francuskoj.

Počinitelj je mladi Tunižanin Seifeddine Rezgui

Po vlastima, počinitelj napada zove se Seifeddine Rezgui, mladi Tunižanin rođen 1992., podrijetlom iz Gaafoura, na sjeverozapadu, koji je studirao u Kairouanu. Bio je nepoznat policijskim službama i zasad se vjeruje da je djelovao sam, po državnom tajniku za sigurnosne poslove Rafiku Chellyju.

ubojica

Susjedi i rođaci u napadačevom rodnom gradu Gaafouru potpuno su šokirani. Tvrde da nikad nisu zamišljali da bi Rezgui bio sposoban učiniti takvo nešto.

“Možda se promijenio za vrijeme studija, možda je vidio nešto na internetu. Jednostavno ne znamo”, kazao je Reutersu njegov ujak Ali Rezgui.

Tuniške vlasti objavile su da će na turističke lokalitete poslati vojne rezerviste, a preko vikenda zbog napete situacije u zemlji zatvoreno je preko 80 džamija.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru