Politika & Kriminal

Objavljena anketa za lokalne izbore u Rijeci. Vodi SDP, najveće iznenađenje je nezavisni kandidat

SDP vodi i u utrci za gradsko vijeće

Istraživanje koje je dva tjedna prije izbora za N1 provela agencija MASMI, na reprezentativnom uzorku 600 glasača iz Rijeke, pokazuje da se za ulazak u drugi krug bore četiri kandidata za gradonačelnika.

Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) i dalje vodi uz podršku od 23,3% birača. U ožujku je imao podršku od 20,6 posto birača. U borbi za drugo mjesto natječu se nezavisni Davor Štimac 16,3% i Josip Ostrogović (HDZ) s podrškom od 14,1% glasača.

U odnosu na prethodno istraživanje podrška je Štimcu narasla za 2,7% dok je HDZ-ovom Ostrogoviću podrška porasla za 0,8%. Najveći rast bilježi Nikola Ivaniš, koji je sa 7,9% dosegao 12,1%. Na kraju liste za drugi krug je Marin Miletić 10,2% koji ima pad od 4,4% u odnosu na ožujak.

U drugom krugu neizvjesna borba

U drugom krugu izbora Filipovića čeka neizvjesna borba sa Štimcem. Trenutni omjer je 39,1% prema 36,4% u korist Filipovića, ali je 12% neodlučnih.

Ključni za pobjedu bit će glasovi birača Ivaniša, čiji su glasači u centru ili umjereno lijevo, Ostrogovića čiji će birači priželjkuju pad lijeve vlasti, Mosta koji se pozicionira u centru i manjih stranaka koje traže promjenu. Filipović s teško dostižnom prednosti vodi protiv lijevih kandidata, a Miletića pobjeđuje s 49% prema 20,7%.

SDP vodi i u utrci za gradsko vijeće

U utrci za gradsko vijeće vodi SDP s 23,6%. Na drugom mjestu je HDZ sa 16,7%. Treći je lista Štimac s 13,1%, a četvrti Most s 9,3%. Prag još prelazi PGS s 8%, Možemo s 7,5%, a na rubu su Akcija mladih s 4,9% i Lista za Rijeku s 4,7%.

Na podršku liste Štimca računa i SDP i HDZ, no njegovo biračko tijelo podržava koaliciju s SDP-om (22%), Možemo! (18,2%). S druge strane, čak 41,9% Štimčevih glasača ne bi podržalo koaliciju s HDZ-om. Glasači Mosta žele da njihova stranka zadrži neovisnost, ne žele koalirati s SDP-om i HDZ-om, a prihvatljivi su im Domovinski pokret (30%) i PGS (17,6%).

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu