Politika & Kriminal

Objavljena je nova koronakarta. Hrvatska je i dalje crvena, Zagreb tamnocrven

Stanje se popravilo u Španjolskoj i Francuskoj, ali je lošije u Rumunjskoj i Grčkoj

ECDC je kao i svakog četvrtka objavio novu koronakartu, a Hrvatska je na njoj i ovog tjedna cijela u crvenom uz izuzetak Zagreba koji je tamnocrven. Zagreb je na ovoj karti tamnocrven već treći tjedan zaredom. U susjednim zemljama stanje se nije puno promijenilo.

Tako je susjedna Slovenija i dalje tamnocrvena, zapadni dio Mađarske i dalje je u narančastom, dok je istočni dio s narančastog prešao u crveno. Veliki dijelovi Češke su prije tjedan dana bili zeleni a sada su narančasti. Dvije regije su u Poljskoj sa zelene prešle na narančastu boju, dok je s narančaste na crvenu prešla cijela Finska.

Stanje se poboljšalo u Francuskoj koja ovog tjedna ima otprilike upola manje narančastih regija. One su sad prešle u zeleno. Stanje se popravlja i u Španjolskoj koja ima dvije narančaste regije manje. Stanje se pak pogoršalo u Grčkoj čije su dvije regije iz crvene prešle u tamnocrvenu, a tamnocrvena je postala i cijela Rumunjska.

Kako se određuju boje na karti ECDC-ja?

ECDC boje na karti regija određuje tako da su zelena ona područja u kojima je u zadnjih 14 dana broj aktivnih slučajeva manji od 50 a u kojima je udio pozitivnih testova manje od četiri posto. Isto je i ako je broja aktivnih slučajeva manji od 75 a udio pozitivnih testova manji od jedan posto.

Narančasti su oni koji u 14 dana imaju manje od 50 aktivnih slučajeva a udio pozitivnih testova četiri posto ili više, oni koji u 14 dana imaju više od 50,a. manje od 75 aktivnih slučajeva i čiji je udio pozitivnih testova jedan posto ili manji, kao i oni koji u 14 dana imaju između 75 i 200 aktivnih slučajeva te čiji je udio pozitivnih testova manji od četiri posto.

Crveni su oni dijelovi u kojima je ukupni broj aktivnih slučajeva u roku od 14 dana između 75 i 200 a udio pozitivnih testova četiri posto ili manji kao i oni čiji je ukupni broj slučajeva u 14 dana manji od 200, ali veći od 500. Tamnocrveni su oni koji u 14 dana ukupno imaju 500 ili više aktivnih slučajeva. Brojke se prate u odnosu na 100.000 stanovnika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu