Politika & Kriminal

Objavljena nova anketa. Hrvatska ima novog predsjednika, no tko je najpopularniji političar? Miroslav Škoro

Milanović se uspio zadržati na prvom mjestu ravno mjesec dana

Miroslav Škoro najpopularniji je političar u Hrvatskoj, javlja Nova TV u drugom dijelu svog redovnog mjesečnog istraživanja. Tako je prema Crobarometru Škoro, koji se prvi put pojavljuje u istraživanju, s prvog mjesta maknuo novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića koji se na toj poziciji uspio zadržati samo mjesec dana. O Škori u ovom trenutku pozitivan dojam ima 53 posto ispitanika, a negativan njih 35 posto.

Milanović je, dakle, drugi; o njemu pozitivan dojam ima 51 posto ispitanika, jednako kao u siječnju. Pritom, predsjednik stoji bitno lošije od svojih prethodnika na samom početku mandata, pa je tako o Kolindi Grabar Kitarović u isto vrijeme 2015. godine pozitivan dojam imalo 57 posto građana, a o Ivi Josipoviću 2010. visokih 79 posto.

Crobarometar Nova TV

Sada već bivša predsjednica nalazi se na trećem mjestu, o njoj pozitivan dojam ima 46 posto, a isti broj građana o njoj ima negativan dojam. Promjena nije velika u odnosu na siječanj kad je pozitivno o njoj mislilo 45 posto birača, a negativno 48. No, gledajući rejting u posljednjih godinu dana, potpora joj se smanjila za gotovo 20 postotnih poena.

Andrej Plenković je četvrti, o njemu pozitivan dojam ima 40 posto građana, a njih 51 posto negativan (u siječnju je to bilo 41-52). O Boži Petrovu 38 posto građana misli pozitivno, a njih 43 posto negativno.

Crobarometar Nova TV

A šef SDP-a nekako je uspio izgubiti potporu otkako je njihov kandidat pobijedio na predsjedničkim izborima. O Davoru Bernardiću, naime, pozitivan dojam ima 29 posto (u siječnju ih je bilo 33 posto), a negativan njih 51 posto (u siječnju ih je bilo 52 posto). Milan Bandić i dalje samo klizi; o njemu pozitivan dojam ima 21 posto građana (u siječnju 24 posto), a njih 71 posto negativan (u siječnju 69 posto).

Veliki skok pesimističnih

Jedna od brojki koja je iznenadila u siječnju bila je ona o optimizmu građana; odjednom je skočio broj onih koji su mislili da zemlja ide u dobrom smjeru, ali to se vrlo brzo istopilo.

Tako smo s 28 posto pozitivnih sada kliznuli na njih 20 posto, dok je broj onih koji misle da zemlja ide u lošem smjeru skočio; sa 63 posto na 71 posto.

Crobarometar Nova Tv

Vladine politike u ovom trenutku ne odobrava 63 posto, a njih 28 posto odobrava, što je također promjena na lošije od siječnja kad ih je 31 posto građana odobravalo, a 60 posto nije.


Istraživanje je provela agencija IPSOS CAPI metodom na 988 punoljetnih ispitanika između 1. i 20. u mjesecu. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

 

Nastavite čitati