Politika & Kriminal

Policajac je kriv za ubojstvo Georgea Floyda

Porota je odlučila da je Derek Chauvin kriv po sve tri točke optužnice. Odveden je u zatvor gdje će čekati presudu

Derek Chauvin, bivši policajac iz Minneapolisa optužen za ubojstvo 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda prošle godine, proglašen je krivim. Porota je odlučila da je Chauvin kriv po sve tri točke optužnice.

Maksimalna kazna za prvu točku ne može biti veća od 40 godina zatvora, za drugu ne veća od 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara.

Nakon čitanja odluke porote, Chauvinu su stavljene lisice te je odveden iz sudnice. Ukinuta mu je jamčevina pa će izricanje presude čekati u zatvoru.

Video Chauvinovog klečanja na Floydovom vratu, dok je ovaj imao lisice na rukama i zapomagao da ne može disati, izazvao je globalne prosvjede protiv policijske brutalnosti. Suđenje mu je započelo 29. ožujka, u Minneapolisu, 10 mjeseci nakon smrti Georgea Floyda.

Što je tvrdila obrana?

U završnim riječima u ponedjeljak Chauvinov odvjetnik Eric Nelson ustvrdio je da je njegov klijent učinio ono što bi učinio svaki “razumni policajac” tijekom prepucavanja velikog čovjeka s tri policijska dužnosnika i da je nije koristio pretjeranu silu.

Također, obrana je porotu uvjeravala da je do Floydove smrti dovela njegova upotreba droga, kao i problemi sa srcem. Uz to, Chauvinov odvjetnik obranu je temeljio i na teoriji “neprijateljskog okruženja”, jer su, tvrdi, policajci bili okruženi neprijateljski raspoloženim promatračima.

Što su tvrdili tužitelji?

Tužitelj Steve Schleicher pozvao je porotu da “koristi zdrav razum, vjeruje svojim očima i onome što su vidjeli”. Skrenuo je pažnju na videozapis na kojem se vidi kako Chauvin 25. svibnja više od devet minuta kleči na vratu Georgea Floyda. “Ovo nije bila policija, ovo je bilo ubojstvo”, zaključio je.

Tužitelj Jerry Blackwell rekao je da je cijeli proces “toliko jednostavan da ga i dijete može razumjeti”. “Zapravo, dijete ga i je razumjelo, kad je devetogodišnja djevojčica rekla: ‘Makni se od njega'”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu