Politika & Kriminal

Objavljeni su rezultati inspekcije staračkog doma u kojem je poginulo 6 ljudi; radili su bez dozvola i prijava

Četiri različite inspekcije utvrdile su brojne nepravilnosti

11.01.2020., Andrasevec - U Domu za starije i nemocne osobe izbio je pozar u kojemu je smrtno stradalo sest osoba. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Državni inspektorat danas je priopćio kako je nadzorom Obiteljskog doma “Zelena oaza” u Andraševecu, u kojem je nedavno u požaru smrtno stradalo šestero štićenika, utvrdio brojne nepravilnosti iz različitih sektora djelovanja zbog čega će kazneno prijaviti vlasnike doma.

Od četiri inspekcije koje su izašle na teren jedino ona sanitarna nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera.

Nalaz inspekcije rada i zaštite na radu

Istovremeno, inspekcija zaštite na radu utvrdila je kršenje propisa poslodavca doma. “Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca”, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Inspekcija rada pak utvrdila je kako su ugovori na određeno vrijeme sklapani uzastopno, a bez ikakvog valjanog razloga, da nisu sklapani u pisanom obliku prije početka rada radnika, da radnici nisu prijavljivani na mirovinsko osiguranje prije početka rada, kao ni odjavljivani u roku 24 sata od prestanka rada. Jednako tako, tvrde u inspekciji, radnici nisu prijavljivani niti odjavljivani na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku.

Ni građevine nisu bile po zakonu

Prijestupe je pronašla i građevinska inspekcija koja je kontrolirala stanje dvije građevine, stambene kuće i gospodarske građevine u Dolinskoj 22 koje su evidentirane u katastru i zemljišnim knjigama.

Za stambenu kuću tvrde da je nazakonito dograđena, dok za gospodarsku zgradu navode kako se koristila kao stambena, a da za to nije bila namijenjena. “Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu”, poručili su iz Inspektorata.

Loša kontrola domova

Podsjetimo, Dom za starije i nemoćne Zelena oaza” u Andraševcu zapalio se u subotu 11. siječnja u jutarnjim satima, a iako su vatrogasci vrlo brzo došli na mjesto događaja požar se toliko proširio da evakuacija više nije bila moguća. U plamenu je poginulo šest štićenika doma.

Velika tragedija za sobom je povukla brojne žestoke rasprave, a u njima se našla i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom koja je izjavila kako već godinama upozorava na loš sustav kontrole staračkih domova. Nakon brojnih kritika, premijer i Ministarstvo za socijalnu politiku najavili su nove zakone koji bi regulirali navedenu problematiku.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu