Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Objavljeno je izvješće EMA-e o AstraZeneci. Izvukli smo bitno; kod koga su češći ugrušci i koji su simptomi

Europska agencija za lijekove svejedno naglašava - koristi od cjepiva su veće od rizika

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Europska agencija za lijekove (EMA) danas je, netom prije konferencije za medije, objavila priopćenje u kojem su detaljno predstavili nove zaključke o cjepivu AstraZenece.

U njemu najprije još jednom potvrđuju da su koristi cjepiva veće od mogućih rizika pa poručuju kako je njihov Odbor za sigurnost (PRAC) zaključio kako se neobične krvne ugruške s niskom razinom trombocita treba navesti kao jako rijetku nuspojavu cjepiva.

Objašnjavaju kako su u obzir uzeli sve dostupne dokaze, uključujući savjete ad hoc grupe stručnjaka (grupa stručnjaka oformljena samo za ovu svrhu) te poručuju kako zdravstveni stručnjaci, kao i ljudi koji primaju cjepivo trebaju biti svjesni mogućnosti jako rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom trombocita.

Do krvnih ugrušaka dolazi najčešće unutar dva tjedna nakon cijepljenja

EMA poručuje i kako do tih ugrušaka dolazi najčešće unutar dva tjedna od cijepljenja. Kažu kako je zasad najviše takvih slučajeva zabilježeno kod žena koje su mlađe od 60 godina u to unutar dva tjedna od cijepljenja. Ipak, prema trenutnim dokazima, nisu pronađeni određeni faktori rizika koji bi to doga doveli.

PRAC je zamijetio da do krvnih ugrušaka dolazi u venama u mozgu te u abdomenu i u arterijama, skupa s niskim razinama trombocita, dok ponekad dolazi i do krvarenja. Odbor je proveo analizu 62 slučaja tromboze cerebralnih venskih sinusa te 24 slučaja tromboze abdominalnih vena koje je prijavila EudraVigilance, baza podataka o sigurnosti lijekova na razini EU-a od 22. ožujka 2021. godine.

Osamnaest njih imalo je fatalni ishod na 25 milijuna cijepljenih. Dodaju i kako je do 4. travnja prijavljeno ukupno 169 slučajeva tromboze cerebralnih venskih sinusa te 53 slučaja tromboze abdominalnih vena, na oko 34 milijuna cijepljenih što ne mijenja preporuku.

Ponavljaju kako su benefiti veći od rizika

EMA u svojoj novoj procjeni ponavlja kako koronavirus ima visok rizik hospitalizacije i smrti te dodaje kako su izvješća o krvnim ugrušcima jako rijetka. Ponavljaju i zaključak kako su općenito benefiti cjepiva veći od rizika. Njihova procjena podcrtava sigurnost i učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa.

Ipak, dodaju kako će kampanje cijepljenja u zemljama članicama uzeti u obzir situaciju s pandemijom kao i dostupnost cjepiva u pojedinoj članici. Potom dodaju kako je jedno od mogućih objašnjenja kombinacije krvnih ugrušaka i niskog broj trombocita odgovor imuniteta koji vodi stanju sličnom koje se ponekad viđa kod pacijenata koje se liječi heparinom, a koje se zove trombocitopenija izazvana heparinom.

To stanje označava manjak trombocita. PRAC je stoga zatražio nove studije uz već postojeće kako bi se došlo do još informacija i poduzelo mjere opreza. Naglasili su i kako je važna brza medicinska reakcija ako se uoče neki od simptoma.

Koji su simptomi?

Dodaju kako je jako važno prepoznati simptome krvnih ugrušaka kao i niskog broja trombocita te njihovo brzo liječenje. Potom su naveli i kako pacijenti trebaju potražiti stručnu pomoć ako primijete:

  • kratak dah
  • bol u prsima
  • oticanje nogu
  • dugotrajna bol u trbuhu
  • neurološke simptome što uključuje i zamagljeni vid i dugotrajnu glavobolju
  • malene mrlje krvi ispod kože uz mjesto uboda

Iz EMA-e ponavljaju kako su krvni ugrušci s niskim trombocitima jako rijetka nuspojava ali kako se svejedno trebaju pratiti simptomi i kako se treba potražiti stručna pomoć ako se primijete gore navedeni simptomi.