Politika & Kriminal

Sindikati objavili gdje neće biti škole u četvrtak i petak; evo kratkog pregleda što se danas događalo oko pregovora

U srijedu će u štrajku biti škole u cijeloj Hrvatskoj, a za taj dan najavljen je i veliki prosvjed na Markovom trgu

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas su održani pregovori ministra rada Josipa Aladrovića i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak sa prosvjetnim sindikatima koji su organizirali štrajk u školama. Raspravljalo se o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova. Održana su dva odvojena sastanka. Prvi su se jutros u 8 sati s ministrima susreli predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Nakon završetka sastanka koji je trajao nešto duže od dva sata predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec rekao je da su na sastanku dogovorili da će od Vlade dobiti ponudu u pisanoj formi, te da su zatražili od Vlade očitovanje o sindikalnom prijedlogu, a u međuvremenu štrajk prosvjetnih radnika ide dalje. „Ovo je prvi razgovor kojim smo od Vlade dobili obećanje da će njihov prijedlog o rješenju ove situacije biti u pisanoj formi. Dogovorili smo da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno. Štrajk i prosvjed idu dalje. Štrajk je danas 17. dan, svi zaposleni su u štrajku 6. dan. Idemo dalje dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Kad postignemo ono što nam je zadovoljavajuće, dat ćemo svim članovima na referendum”, kazao je Mihalinec.

Ribić nije optimist

Njegova kolegica iz učiteljskog sindikata, Sanja Šprem, dodala je da će se veliki prosvjed, najavljen za srijedu, održati prema planu, ali i da još uvijek vjeruje kako će dijalog s Vladom dovesti do rješenja spora. “Ciklus je dovoljno dugačak da se, ako postoji želja i volja, pokaže da je obrazovanje važno i nađe primjereno rješenje. Situacija je ozbiljna i mislim da Vlada treba što hitnije ponuditi rješenje problema”, kazala je Šprem. Upitana hoće li štrajk biti plaćen, Šprem je rekla kako nisu o tome razgovarali, ali sindikati očekuju da hoće.

Malo iza 10 sati na red došli Sindikat Preporod i Sindikat znanosti i visokog školstva. Vilim Ribić iz Sindikata znanosti prije sastanka novinarima je rekao da nije optimističan po pitanju postizanja dogovora s Vladom, a slično je zvučao i njegov komentar nakon razgovora s ministrima. “Upozorio sam ih da je ovo potpuno nesuvisao prijedlog koji nikome ništa ne znači. Nemamo nikakva jamstva da će doći do porasta koeficijenta do 1. srpnja. Nema tih ljudi koji mogu napraviti analitičku procjenu koeficijenata radnih mjesta na 180.000 radnih mjesta. Druge zemlje za to imaju platne razrede, a ne koeficijente. To je jedina moguća varijanta koja se može napraviti. Naše koeficijente srediti je iluzorno, to je piši propalo”, kazao je.

“Ili će se završiti političkim arbitrarnim procjenama ili od toga neće biti ništa. Nema nikakvih jamstva da će prosvjetari dobiti svoja traženja kroz ovakvu ponudu koja je slaba i nesuvisla. Mi tu nemamo što popustiti, popustit će onaj tko bude slabiji, a to će već pokazati vrijeme”, dodao je Ribić.

Željko Stipić iz Sindikata Preporod bio je malo optimističniji, rekavši da očekuje ponudu Vlade. “Konačna ponuda Vlade trebala bi biti do kraja tjedna. Ako ta ponuda bude sadržavala ono što se moglo čuti na sastanku, može se pretpostaviti kako će se naši članovi očitovati. Bojim se da štrajk ide dalje”, kazao je Stipić.

Aladrović vjeruje u dogovor do kraja tjedna

Ministar Aladrović je nakon sastanka priznao da ponuda Vlade nije usrećila sindikate. “Ponudili smo dva posto povećanja koeficijenta od 30.6. 2020., što je komunicirano i prošli tjedan. Nekakvo zadovoljstvo s druge strane nismo mogli vidjeti u potpunosti. Međutim, to je nešto od čega krećemo razgovarati i vidjet ćemo kako će ti razgovori završiti.”

Dodao je i kako očekuje da će do kraja tjedna biti formulirana ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva sindikatima.

Na pitanje o tome jesu li danas postignuti neki konkretni pomaci, Aladrović je odgovorio da jesu, ali nije objasnio o kakvim se pomacima radi. Otklonio je pitanje o mogućoj zabrani štrajka.

“Ja bih u ovom trenutku definitivno izbjegavao komunikaciju u vidu zabrane i represije. Mi smo pokazali želju za rješavanjem pitanja. I sa sindikalne strane postoji određena količina želje. Zabrana i sve represivne metode sada nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riješiti sve probleme”, kazao je.

Štrajk u listopadu plaćen iz proračuna

O današnjim pregovorima prilično neodređeno izrazila se i ministrica Divjak, rekavši da je razgovor bio kvalitetan, ali i da pozicije Vlade i sindikata još nisu dovoljno blizu za postizanje dogovora.

Kazala je kako se nada da će pregovori do kraja tjedna dovesti do prijedloga o kojem bi se štrajkaši mogli izjasniti na referendumu. Ministrica je najavila da će u srijedu u škole poslati upute za nadoknadu sati izgubljenih u štrajku u školama.

„Ono što je bitno jest to da će štrajk u listopadu biti plaćen iz proračuna, a to je važno i zbog uputa koje ćemo dati u srijedu vezano za nadoknadu”, kazala je.

Dodala je i kako ova situacija mora brzo završiti. „O sindikatima ovisi kad će štrajk biti završen. Ono što smo danas na sastanku čuli jest da se štrajk u utorak i srijedu održava. Treba vidjeti što se može nadoknaditi u nenastavnim danima, odnosno je li potreban produžetak školske godine”, rekla je ministrica, prenosi N1.

Raspored štrajkova do kraja tjedna

Nastave danas nema u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj, a sutra je neće biti u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

U srijedu će u štrajku biti škole u cijeloj Hrvatskoj, a za taj dan najavljen je i veliki prosvjed na Markovom trgu.

U četvrtak štrajkaju Istrarska i Šibensko kninska, a u petak Vukovarsko srijemska i Karlovačka županija, objavljeno je danas.

Mihalinec je otkrio i kako će izgledati prosvjed najavljen za srijedu. “Okupljanje je na Trgu Republike Hrvatske od 10 do 11 sati. U 11 sati povorka kreće Frankopanskom, preko Mesničke, Strossmayerovim šetalištem, Dverce, Ćirila i Metoda, do Trga Sv. Marka”, kazao je sindikalist, koji je najavio i jednog posebnog gosta. “Na prosvjedu će sudjelovati i Branimir Štrukelj, potpredsjednik europske konfederacije sindikata koja okuplja više od 11 milijuna članova iz 48 zemalja. On će poslati poruku s prosvjeda”.

Sindikati obrazovanja traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 1,406 postotna boda za sve prosvjetne radnike i dosad su odbijali ponudu Vlade da im se iduće godine poveća osnovica za ukupno 6,12 posto, uz uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama. Prema prijedlogu Vlade, ako pitanje koeficijenata ne bude riješeno do kraja lipnja, plaće bi im trebale porasti za još 2 posto.

Nastavite čitati