Politika & Kriminal

Objavljujemo iskaz posrnulog međimurskog župana: 'Moje ponašanje bilo je nesmotreno. To što sam napravio je pogrešno'

Dvojica suokrivljenih Matije Posavca nisu priznala krivnju nakon uhićenja

26.03.2015., Zagreb -  Medjimurski zupan Matija Posavec. 
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Dojučerašnji međimurski župan Matija Posavec priznao je krivnju nakon uhićenja u najnovijoj antikorupcijskoj akciji. USKOK ga tereti za primanje mita za zapošljavanje, te trgovinu utjecajem. Ukupno 10 tisuća kuna mita uzeo je, prema tvrdnjama USKOK-a, od Josipa Kobala, kako bi mu osigurao mjesto u Upravnom odboru Županijske uprave za ceste.

Sumnja se i da je tražio da se još dvije službenice zaposle u Međimurskoj županiji. Operativno je to realizirao pročelnik Milorad Novković, koji je također obuhvaćen ovom istragom.

Županovo priznanje i ostavka

Nakon priznanja i ostavke Posavec je pušten da se brani sa slobode. Doznajemo kako je istražiteljima potvrdio sve ono što su mu stavili na teret, odnosno da je osobno preko svojih zastupnika gurao Kobala u ŽUC za što mu je ovaj dao 10 tisuća kuna mita.

Priznao je i da je iskoristio svoju poziciju kako bi osigurao nećakinji svoje poznanice i još jednoj kandidatkinji da dobiju poslove u županiji. Posavec je priznao da je kao dugogodišnji župan mogao utjecati na odluke koje donosi Skupština Međimurske županije, tim više što je upravo njegova lista na posljednjim izborima osvojila većinu.

“Moje ponašanje bilo je nesmotreno i pogrešno. Kajem se zbog svega što sam napravio. Žao mi je”, izjavio je pored istražiteljima Posavec. Kako bi potkrijepio te svoje tvrdnje još je jučer navečer podnio i neopozivu ostavu na funkciju župana.

Ostali negiraju krivnju za korupciju

I Kobal je izio obranu nakon uhićenja, no on nije priznao krivnju. Potvdio je da se sastao s Posavcem u njegovom uredu i da mu je dao 10 tisuća kuna. No, uvjerava kako se radilo o donaciji u izbornoj kampanji koja je tada bila u tijeku.

“Novac samo donirao Nezavisnoj listi Matije Posavca i to nema nikakve veze s mojom funkcijom u Županijskoj upravi za ceste Međimurske županije. Član Upravnog odbora bio sam i u dva prethodna mandata, te sam svoj posao obavljao savjesno”, uvjeravao je Kobal kojem također nije određen istražni zatvor jer mu je zdravlje ozbiljno narušeno.

Istražni zatvor određen je danas poslije podne u ovom kraku procesa samo Miloradu Novkoviću, pročelniku u Međimurskoj županiji.

Hoće li pročelnik odstupiti s funkcije?

Ni Novković kao ni Kobal nije priznao krivnju već je objašnjavao da je jednu kandidatkinju zaposlio jer je bila jedina na natječaju koji je raspisan jer je zaposlena djelatnica otišla na porodiljni dopust. U drugom pak slučaju kandidatkinja za koju se tvrdi da je “županova osoba”, postigla je, prema Novkovićevim riječima, najbolji razultat na natječaju. Prije toga jedan je natječaj poništen jer je kandidatkinja koja je pobijedila izabrala drugo radno mjesto.

Novkovićev odvjetnik Tomislav Barišić nakon ročišta na kojem je njegovom klijentu određen istražni zatvor najavio je da će na tu odluku suda uložiti žalbu.

“S USKOK-om ćemo pokušati dogovoriti dopunu obrane”, kazao je kratko odvjetnik Barišić. koji još ne zna hoće li i Milorad Novković podnijeti ostavku na svoju funkciju u Međimurskoj županiji. Istražni zatvor pročelniku je određen zbog opasnosti do utjecaja na svjedoke, te bojazni da ne ponovi kazneno djelo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu