Politika & Kriminal

Objavljujemo snimke. Ovako HDZ-ov načelnik ogovara premijera: ‘Na izborima sam glasao za IDS. Plenkiju bi mogla pasti glava’

Donosimo tajno snimljen razgovor Marija Bratulića, jedinog HDZ-ovog načelnika u Istri i savjetnika ministrice. Snimka je iz 2017.

Mario Bratulić (56), posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, potpredsjednik HDZ-ovog Odbora za poljoprivredu, te više od 20 godina načelnik istarske Općine Sveti Petar u Šumi, ne misli baš najbolje o svojoj stranci i njenom predsjedniku, Andreju Plenkoviću. Bratulić, dakle, nije bilo tko u HDZ-u, uza sve nabrojano i potpredsjednik je istarskog HDZ-a, te desna ruka saborskom zastupniku te stranke i bivšem ministru turizma Antonu Klimanu.

Telegram je u posjedu snimki telefonskih razgovora iz 2017. godine koje je Mario Bratulić, ponovno kandidat za načelnika Općine Sveti Petar u Šumi, na izborima sljedeće nedjelje, vodio sa stranačkom kolegicom iz Rovinja, K. R. u kojem priznaje kako na prošlim lokalnim izborima nije glasovao za HDZ-ovu kandidatkinju i favoritkinju premijera Plenkovića, Moniku Udovičić, već je na listiću zaokružio IDS-ovog Valtera Flegu, bivšeg istarskog župana, sada europarlamentarca izabranog s liste Amsterdamske koalicije. Telegramu je dvoje visokopozicioniranih članova HDZ-a potvrdilo autentičnost snimke. Već se dugo, kažu, u stranci zna za nju.

Mario Bratulić Photo: Dubravka Petric/PIXSELL Dubravka Petric/PIXSELL

‘Flego je moj prijatelj, ča će mi Monika’

“Flego je moj prijatelj. Ča će mi Monika [Udovičić], Monika ni moja prijateljica kad bi nas…utopila u žlici vode”, povjerava se Bratulić svojoj prijateljici K. R. (podaci poznati uredništvu), koja ga je, kako se čini, snimala i koja mu ne vjeruje da je glasao za IDS-ovog Flegu. Taj dio njihovog razgovora teče ovako:

Bratulić: Mislim gle, meni je to hobi i niki mi niš ne more.
K.R.: Ma šta stvarno si glasao za Flega?
Bratulić: A?
K.R.: Ma to me sprdaš, daj.
Bratulić: Ča?
K.R.: Šta stvarno si glasao za Flega, si mi napisao, ja znam da je sprdačina, ono sprdaš me u zdrav mozak jebote.
Bratulić: Kako… Ni to… Flego, Flego je moj prijatelj. Ča će mi Monika, Monika ni moja prijateljica kad bi nas…utopila u žlici vode.

‘Padat će glave. Možda i Plenkijeva padne…’

Podjednako je zanimljiv i dio razgovora između Bratulića i njegove stranačke kolegice iz Rovinja, koji se odnosi na prilike kakve su vladale u HDZ-u 2017. godine, nedugo nakon lokalnih izbora (u vrijeme kada su snimke nastale). Bratulić govori kako se u stranci ”zakuhalo”, kako će na sjednici predsjedništva HDZ-a padati glave te kako ”možda i Plenkijeva pade”.

Evo što o tome, na snimci, kaže Bratulić:

K.R.: Dobro i šta sad oni tebe nisu predložili ili šta?
Bratulić: Njima ne odgovara da neki poput mene bude gore.
K.R.: Dobro, ali ko bi to trebao predložit, ko, koje osobe? Šta mi iz Rovinja nemamo šta reć?
Bratulić: Dobro, pomalo, sad nema smisla, pomalo, doć će vrime i za to.
K.R.: Da, ali kada, kad budeš imao sedamdeset?
Bratulić: Nek se još zakuha, sutra je predsjedništvo stranke, padat će glave. Pomalo, nek se zakuha.
K.R.: Kako misliš padat će glave?
Bratulić: A možda i Plenkijeva pade.
K.R.: Nemoj srat?
Bratulić: Da.
K.R.: O pa super jebote. Tko će doć na čelo onda?
Bratulić: Nemam pojma. Frka je frka je… Ermm frka je teška…
K.R.: Ma jebote. A ko bi njega mogao zamijenit? Imaš ti nekog ko je gore koji misliš da bi bio OK, šta ja znam?
Bratulić: A neznan gle, pitanje je, pitanje… To kad se počne kuhat, onda to ti se sve zakuha…
K.R.: Da. Samo da ne bi bili novi izbori, to bi malo bilo glupo.

Sada hvali politiku premijera Plenkovića

Zanimljiva je činjenica da je Općina Sveti Petar u Šumi, gdje je Bratulić načelnik već više od dva desetljeća, jedina u Istarskoj županiji u kojoj je na vlasti Hrvatska demokratska zajednica. Ali još je puno zanimljivije što najjača stranka IDS, za vrijeme otkako je Bratulić općinski načelnik, nije imala svog kandidata u Svetom Petru u Šumi. Tako je Bratulić s IDS-om bio u svojevrsnoj uspješnoj kohabitaciji, moglo bi se čak i reći: simbiozi.

Mada sada, otkako je postavljen za posebnog savjetnika ministrice poljoprivrede Marije Vučković na sva usta hvali politiku premijera Plenkovića, čini se da je bliži struji njegovih pritajenih stranačkih protivnika. Bratulić je, rekli smo, desna ruka šefu istarskog HDZ-a Antonu Klimanu (uostalom, jedan je od njegovih zamjenika), a Klimana se sjećamo da je u Istri vodio kampanju Mire Kovača za predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima početkom prošle godine.

‘Uopće to ne želim komentirati’

Nazvali smo Bratulića i rekli da posjedujemo snimke na kojima se čuje kako stranačkoj prijateljici govori da je na prošlim lokalnim izborima glasovao za IDS-ovog Flegu, a ne za Moniku Udovičić, kandidatkinju HDZ-a, koja je imala podršku premijera Plenkovića, te kako istoj stranačkoj kolegici govori da bi ne predsjedništvu HDZ-a mogle padati glave te da bi mogla pasti i glava Andreja Plenkovića.

Bratulić je rekao da se ne sjeća takvog telefonskog razgovora. Ponudili smo mu da posluša snimke koje imamo, no rekao je kako mu ih ne trebamo slati jer ih ne želi čuti i kako ništa neće komentirati. “Hvala, ne bih to htio komentirati. Uopće to ne želim komentirati”, rekao je kratko za Telegram.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu