Politika & Kriminal

Objavljujemo snimke. Poslušajte kako gradonačelnik Požege i njegov zamjenik namještaju poslove i prijete: ‘Učlani se u HDZ!’

Telegram objavljuje dijelove snimki, koje ima i Uskok, u kojima se čuje kako HDZ-ov gradonačelnik Puljašić radi pritisak na direktora gradske tvrtke

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Telegram je jučer objavio skandaloznu priču o namještanju poslova tvrtkama u Požegi, na osnovu tajno snimljenog razgovora u kojem su, jasno se čuje, gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić, te njegov zamjenik, dogradonačelnik Mario Pilon, nagovarali direktora gradske požeške tvrtke Komunalac, Josipa Viteza, s kim će raditi poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada.

Snimka nije rezultat tajnih mjera ili prisluškivanja telefonskih razgovora istražnih organa koji su sumnjali u moguće nezakonitosti pri dodjeli poslova financiranih javnim novcem.

Razgovor snimio šef Komunalca

Razgovor je snimio Josip Vitez, nakon što su ga vlasnici dvije požeške tvrtke obavijestili kako se sprema velika prijevara u poslu vrijednom oko 2,8 milijuna kuna kojeg je trebala voditi gradska tvrtka Komunalca i kako će Puljašić i Pilon zahtijevati da poslove dobiju isključivo njima poznate i prijateljske tvrtke, njih ukupno sedam.

Izvan tog kruga, jasno je rečeno Vitezu koji se tome protivio, nitko drugi ne može dobiti posao.

Radi se, kako smo pisali, o dvije snimke koje je Vitez tajno snimio u uredu zamjenika gradonačelnika Maria Pilona, potom, tjedan dana kasnije i razgovor s Puljašićem u njegovu uredu. Kako postoji oko dva sata snimljenih razgovora, Puljašić i Pilon teško će se moći pravdati da je nešto izvučeno iz konteksta ili krivo interpretirano.

Snažni pritisak i nagovaranje na kazneno djelo

Na tajnim snimkama, kad se pažljivo preslušaju, više je nego jasno da je Vitez bio izložen snažnom pritisku, nagovaranju na kazneno djelo namještanja poslova favoriziranim tvrtkama tako da se zaobiđe zakonski postupak o bagatelnoj nabavi (poslovima do 200.000 kuna)

“Gle, rekao sam ti svoj stav koji se neće promijeniti. Ovi svi koje si spomenuo će dobiti upite” čuje se jasno kad kaže Vitez Pilonu potvrđujući ono što je rekao ranije. Da će i tvrtke čiji mu je popis izdiktirao Pilon dobit pozive za posao za energetsku obnovu višenamjenskih zgrada, ali ne jedine, kako je to zahtijevano, već da će on, Vitez, pozvati i tvrtke iz drugih sredina.

Pilon uvrijeđeno negoduje, kaže Vitezu neka onda radi po svome. Govori kako će o tome obavijestiti gradonačelnika (koji je tog 7. siječnja 2020. bio na putu) te pita Viteza zašto se još, mada je prije dva mjeseca obećao kako će o tome razmisliti, još nije učlanio u HDZ.

‘Ti si politički instaliran’

Pilon kasnije, tijekom razgovora ponovno, i to vrlo ljutito, optužuje Viteza kako ga je prevario što još uvijek, ni nakon dva mjeseca otkako je postavljen na mjesto direktora Komunalca, nije ušao u HDZ. To dosta govori o načinu kako stranka Andreja Plenkovića, čelnika novog HDZ-a, regrutira svoje članove.

Potom Pilon otkriva kako se, unatoč javnim natječajima, dobiva čelno mjesto u gradskim tvrtkama. Nisu važne sposobnosti, znanje, iskustvo, već politička podobnost. Doslovce kaže Vitezu: ”Ti moraš znat’, kad si došao u političku firmu, kad si došao politički, ti si politički instaliran. Tebe je politika dovela. Ti nisi došao na ovo radno mjesto svojim znanjem, sposobnostima, zaslugama. Došao si politikom, jer si imao uvjete. To je to, crta”.

Razgovor postaje napet, Pilon je neumoljiv

Razgovor između dogradonačelnika Pilona i šefa gradske komunalne tvrtke u jednom trenutku postaje vrlo napet.

Vitez naglašava kako ne želi raditi mimo propisa koje traži Europska unija, ali Pilon je neumoljiv i objašnjava mu recept na koji se način zakon može izigrati: pošalješ poziv jednoj tvrtki a ona se mora pobrinuti da nađe druge dvije koje će se također javiti za posao, ali tako da ga ne dobiju, da ga dobije favorizirana tvrtka. Razgovor teče ovako:

VITEZ: Sve po pravilnicima Europske unije. Ja to sve prihvaćam raditi….
PILON: Nitko tebe ne pita drugačije (nejasno)
VITEZ: Mario, to je zaobilaženje.
PILON: Nije.
VITEZ: Mario, to je zaobilaženje.
PILON: Josipe, dobiješ sedam adresa, kažem ti sedam adresa. Nek’ oni, tih sedam firmi radi, nek’ ti onu kažu hoće međusobno, hoće još nekog, dvojicu-trojicu koji se poznaju, pošalješ na te adrese, oni budu najpovoljniji i dobiju posao koji smo se mi dogovorili. Što je tu kontra? Ništa. Ti ne želiš tako.

Razgovor tjedan dana kasnije, s Puljašićem

Razgovor o namještanju poslova nastavlja se za tjedan dana, nakon Puljašićevog povratka s godišnjeg odmora, 14. siječnja prošle godine.

Vitez je pozvan u ured gradonačelnika, u kojem Puljašić, pravdajući se kako ne uzima novac od tako namještenih poslova, već od tamošnjih tvrtki, samo traži da pomognu neke gradske udruge ili aktivnosti (spominje tamburaški festival u Požegi i lokalni, trećerazredni nogometni klub), također zahtijeva isto: da Vitez radi isključivo s firmama koje mu je spomenuo Pilon.

‘Ja sam Plenkoviću u njegovom uredu 4 puta rekao – ne može!’

Vjerojatno, kako bi uvjerio Viteza koliko znači njegova gradonačelnička riječ, koliko je politički moćan, kako je spreman oduprijeti se i najvećem političkom autoritetu u Hrvatskoj, premijeru i predsjedniku HDZ-a, Andreju Plenkoviću, Puljašić se hvali kako se premijeru usprotivio, i to čak četiri puta, ”odjebao ga” u njegovu uredu, a isto tako postupio je i prema lokalnim moćnicima, Franji Luciću, bivšem saborskom zastupniku, te (Lojzi) županu Alojzu Tomaševiću.

Osobe koje znaju ‘kako se to radi’

Kad je Vitezu rekao kako mora dati poslove isključivo požeškim tvrtkama i da ga ne zanima nikakav Osijek ili Zagreb, gradonačelnik Darko Puljašić, na popis kojeg je Vitezu usmeno dao Pilon, tjedan dana ranije, Puljašić dodaje još jedu tvrtku, također iz Požege: Šulc d.o.o. za projektiranje, nadzor i usluge.

Upućuje ga i na osobe koje znaju ”kako se to radi”: Maria Pilona, Antu Bekića i Tomislava Didovića. Anto Bekić bio je direktor Komunalca do izbora Josipa Viteza, a nakon toga prebačen je na direktorsko mjesto u gradsku tvrtku Tekija.

Čovjek s kriminalnom prošlošću

Tomislav Didović, kojeg su spomenuli i Pilon i Puljašić, izabran je za novog direktora Komunalca, nakon smjene Viteza, 23. prosinca prošle godine. Ni Puljašiću ni Pilonu nije smetalo što je Didović imao pravomoćnu sudsku presudu na devet mjeseci zatvora (uvjetno na dvije godine) zbog krivotvorenja službene isprave i pokušaja prijevare.

Bio je to čovjek od njihova povjerenja, uz to i član Gradskog odbora HDZ-a, mada je dr. Željko Glavić, kada je prije tri godine nakon ostavke Franje Lucića, došao na čelo Županijskog odbora HDZ-a Požeško slavonske županije, Didovića maknuo iz županijskog odbora te stranke, upravo zbog kriminalne povijesti.

Uskok je pokrenuo postupke

Tajno snimljeni razgovori na kojima se bjelodano vidi kako se namještaju poslovi, a zatim od tvrtki koje te poslove dobiju traže usluge da dio novca vrate gradu kao donaciju za neke udruge ili manifestacije, sada se nalazi u USKOK-u koji je oko toga započeo postupati.

Do kakvih će sve još dokaza USKOK doći nije poznato, no Telegramu je iz pouzdanih izvora rečeno kako je dio novca koje su tvrtke morale uplatiti kao donacije, u zahvalu za dobiveni posao, završavao i za privatne potrebe.

Tako je, rečeno je Telegramu, jedna tvrtka svojedobno platila servis privatnog BMW-a jednog od gradskih čelnika i to u iznosu od oko devet tisuća kuna, kako bi ”zahvalila” na dobivenom poslu. Pokaže li se to točnim, a posao već obavlja USKOK, kraj te priče neće biti nimalo ugodan za čelnike Grada Požege.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu