Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Obnovljen je dogovor o izvozu ukrajinskog žita, vrijedit će još 120 dana

Rusija je htjela 60, Ukrajina inzistirala na 120 dana

UN chartered bulk carrier Brave Commander ship under the flag of Lebanon carrying more than 23,000 tonnes of wheat cargo of the humanitarian food aid for Africa is seen leaving port in the town of Yuzhne, Odesa region, Ukraine on 16 August 2022, amid Russia's invasion of Ukraine. The ship sail to Ethiopia via the 'grain corridor' through the Black Sea, brokered by the United Nations and Turkey. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Obnovljen je dogovor kojim se dopušta izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, a trebao je isteći u subotu, objavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan. Ministar u ukrajinskoj vladi je rekao da je produljenje dogovoreno za predstojećih 120 dana.

“Dogovor o žitnom koridoru trebao je isteći danas. Rezultat naših razgovora s objema stranama je produljenje sporazuma”, rekao je Erdogan u govoru u zapadnome gradu Canakkaleu. No, on nije otkrio na koliko je dugo sporazum produljen.

To je pojasnio ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov, koji je kazao da je ugovor produljen za 120 dana. Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju su sklopili sporazum s Rusijom i Ukrajinom, a potom su ga u studenom produljili na dodatnih 120 dana.

Ukrajina inzistirala na 120 dana

Svrha sklapanja sporazuma je borba protiv globalne prehrambene krize, dijelom potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu 24. veljače 2022. i blokadom Crnog mora. Rusija je ranije pozvala da se sporazum obnovi na samo 60 dana, što je polovina od prethodno dogovorenog razdoblja produljenja, no Ukrajina je inzistirala na produljenju u trajanju od 120 dana.

“Sporazum ‘Inicijativa za crnomorsko žito’ produljuje se za 120 dana”, tvitao je Kubrakov. “Zahvalan glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, UN-u, predsjedniku Erdoğanu, ministru Hulusiju Akaru i svim našim partnerima što su se pridržavali dogovora”, dodao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više