Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Obrat oko kaotičnog izbora šefa HRT-a: nakon pobune oporbe, sazvana je nova sjednica Odbora za medije

Nakon pobune oporbe koja je srušila kvorum, Saborski odbor ponovno će se sastati sutra u 8 sati i 30 minuta

12.10.2021., Zagreb - Nakon sto je prosli tjedan obavio razgovore s kandidatima, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na 18. sjednici raspavlja o prijedlogu odluke o imvenovanju glavnog ravnatelja HRT-a.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije sutra, nakon današnje rasprave o šefu HRT-a, sutra će ponovno održati novu sjednicu, piše Večernji list. Naime, članovi Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na današnjoj su sjednici za novog ravnatelja HRT-a podržali HDZ-ovog kandidata Roberta Šveba.

No, nakon sjednice, oporba koja je napustila sjednicu i time srušila kvorum, obratila se predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću s dopisom u kojem tvrde kako pri raspravi i odluci o Švebu nije poštovan saborski Poslovnik. Istaknuli su kako je današnjim načinom vođenja sjednice i odlukom koja je donesena povrijeđen članak 50. stavak 1. Poslovnika Sabora prema kojem radna tijela Sabora odluke donose većinom glasova ako je na sjednici prisutna većina članova.

“A kako je na sjednici Odbora za medije bilo prisutno samo pet od 13 članova, Odbor nije mogao donositi odluke jer je došlo do povrede Poslovnika Sabora”, stoji u dopisu oporbe na čijem se kraju traži sazivanje nove sjednice.

Pobuna oporbe dala rezultat

Član Odbora Nino Raspudić kazao je kako situacija posebno zabrinjava, jer bi nakon one u kojoj je bivši ravnatelj završio u zatvoru zbog korupcije sada izbor njegovog nasljednika “morao biti kristalno čist”. “Sad imamo protuzakonit, netransparentan i protustatutaran proces tog izbora od početka do kraja. Prvo, ozbiljni pravni stručnjaci ustvrdili su da je tekst samog natječaja protuzakonit jer ne sadržava odredbu iz Zakona o braniteljima iz 2018. Drugo, Šveb je kao kandidat predao nevaljalu dokumentaciju.

On kod javnog bilježnika nije dao izjavu da već kao kandidat nije u sukobu interesa, što izričito propisuje tekst natječaja, već je dao drugačiju izjavu, da će se, ako postane glavni ravnatelj HRT-a, tek tada odreći udjela u spornim firmama i tek onda neće biti u sukobu interesa. I na kraju, kao epilog svega, dočekali smo ovu današnju protustatutarnu sjednicu Odbora. Ukratko, svinjarija od početka do kraja”, komentirao je Raspudić.

No, potom je kazao kako je na zahtjev oporbe ipak stigao poziv na novu sjednicu koja je zakazana za sutra za 8 sati i 30 minuta. “Sutra u 8.30 sazvana je nova sjednica Odbora za medije čime su vladajući priznali da su danas održali sjednicu bez kvoruma i donijeli protustatutarnu odluku”, otkrio je Raspudić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više