Politika & Kriminal

Očekivano, Plenković ima većinu: Sabor izglasao rebalans

S glasom više od potrebnih 76, Sabor je danas izmijenio Državni proračun

17.12.2019., Zadar - Obiljezeno 30. godina od osnutka HDZ a. Skupu je prisustvovao i premijer Andrej Plenkovic. Joso Nekic, Andrej Plenkovic, Bozidar Kalmeta   Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: Marko Dimic/PIXSELL

S jednim glasom više od potrebnih 76, Hrvatski sabor u petak je izmijenio Državni proračun za ovu godinu, ukupni prihodi povećavaju se za tri milijarde kuna (na 150,3 milijarde), a rashodi za 9,4 milijarde (na 167,4 milijarde) kuna. Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 posto na 3,8 posto BDP-a.

Glasanje o proračunu potvrdilo je da je saborska većina, iako tanka, stabilna. Proteklih dana prognoziralo se, naime, da bi neki HDZ-ovi partneri, prije svih Reformisti, mogli uskratiti svoj glas za proračun, no jučerašnja izjava šefa Reformista Radimira Čačića to je demantirala.

“HDZ će imati potrebnih 76 glasova, jer će reformistica Natalija Martinčević podržati rebalans proračuna”, izjavio je Čačić.

I Sabor odbio sve oporbene amandmane

Danas je 77. glas za proračuna dao i Silvano Hrelja (HSU). Prije glasanja o samom rebalansu, Sabor je glasao i o stotinjak oporbenih amandmana, no kao i Vladini predstavnici dan prije – sve ih je odbio.

Te su amandmane podnijeli Klub Mosta i mostovci Miro Bulj, Ante Kujundžić, Marin Miletić i Nikola Grmoja, Klub ZLB, Boška Ban Vlahek (SDP), Vesna Vučemilović (DP) i Katarina Peović (RF).

Zašto rebalans?

Rebalans proračuna, posljedica je covida, ali prije svega problema u zdravstvu odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se dug prema njima rješava preraspodjelama u proračunu.

Najveći dio povećanih rashoda otići će za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna. Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.

Osim Proračuna, Sabor je izmijenio i prateći mu Zakon o izvršavanju Državnog proračuna, a prihvatio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Državnoga proračuna za 2020.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu