Nestalog kapetana Dina i pomorce traže na području većem od Jadrana: Što sve dosad znamo?

Miškić i ostali nestali su 26. rujna. Usprkos tome, od njih ruke nisu digli ni obitelj, ni politika, ni spasioci

ZADNJA IZMJENA: lis 11, 2019

Još uvijek traje potraga za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i šest članova posade broda Burbon Rhode koji su prije dva tjedna nestali nakon brodoloma usred Atlantika. Iako je potvrđeno da je jučer uočen objekt dimenzija koje odgovaraju splavi za spašavanje, i na to su mjesto smjesta preusmjereni svi brodovi koji sudjeluju u potrazi, još nije poznato je li riječ o jednoj od tri splavi s potonulog tegljača. Posljednje informacije objavljene jutros govore da je u potragu uključen još jedan brod francuske obalne straže. Pripremili smo kratak pregled događaja u protekla dva tjedna, od havarije Burbon Rhodea do danas.

1. Poziv upomoć s tonućeg broda

Bourbon Rhode, tegljač u vlasništvu francuske kompanije Bourbon Offshore potonuo je 26. rujna, nakon što se našao u blizini uragana Lorenza. Na brodu je u tom trenutku bilo 14 članova posade, a brodom je zapovijedao šibenski kapetan Dino Miškić. S borda je prije potonuća poslan poziv u pomoć u kojem je navedeno kako se nalaze oko 1200 nautičkih milja od Martiniquea i oko 60 nautičkih milja jugo-jugoistočno od središta uragana Lorenzo. Pritom je kazao kako im more prodire u krmu broda. Tvrtka je odmah organizirala akciju spašavanja, a u potragu su se ubrzo uključile obalna straža i francusku mornarica, uz ispomoć američke avijacije.

2. Pronađeni prvi preživjeli

U nedjelju, 29. rujna, nakon dvodnevne potrage u moru je pronađena splav za spašavanje na kojoj su bila tri ukrajinska mornara. Ukrajinci su kazali da plutaju od 26. rujna, kada su brodu nakon prodiranja mora otkazivali motori nakon čega je potonuo. Istoga dana hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da je brodom zapovijedao šibenski kapetan, kojega se smatra nestalim.

3. Uznemirujuće informacije o stanju broda

Četvrtog dana potrage, 30. rujna, pronađeno je tijelo jednog od mornara s potonulog tegljača. U međuvremenu u javnost procurile uznemirujuće informacije o poslovanju Bourbon Offfshorea, tvrtke vlasnika potonulog broda. Bivši i sadašnji zaposlenici tvrtke ispričali su kako je briga za brodove manjkava, da su zbog lošeg stanja brodova i ranije stradavali mornari, njih osam, te da je tvrtka zbog toga kažnjavana, ali ništa se nije promijenilo. O lošem stanju Bourbon Rhodea progovorio je i kum nestalog Šibenčanina, također kapetan jednog broda, pozivajući se na izvore iz Miškićeve obitelji.

4. Pronađeno još žrtava

Petoga dana potrage, 1. listopada, zrakoplov koji je tragao za nestalima uočio je tijelo jednog pomorca. Tijelo je izvučeno na komercijalni brod, nakon čega je prebačeno na brod francuske ratne mornarice. Nešto kasnije tvrtka Bourbon Offshore objavila je da su u moru pronađena još dva tijela stradalih članova posade broda Bourbon Rhode. Ni jedan od njih nije Dino Miškić.

5. Potraga je prekinuta nakon tjedan dana

U petak 4. listopada, tjedan dana nakon havarije, francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je da obustavlja potragu za sedam još uvijek nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan. Do tada su pronađena tri preživjela mornara, te tijela četvorice poginulih.

6. Obitelj Miškić kreće u akciju

Odluka o prekidu potrage izazvala je razumljivo ogorčenje obitelj Miškić, koja je u subotu 5. listopada objavila priopćenje za javnost u kojem apelira da se potraga za Dinom Miškićem i ostalim nestalim pomorcima nastavi. Ističu kako su u more spuštene još tri splavi na kojima pomorci mogu preživjeti i mjesec dana, te da je tvrtka Bourbon Offshore prerano odustala od potrage.

“S time se ne možemo niti ćemo pomiriti. Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji. Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska tri splavi”, poručili su Miškići.

Odmah nakon objavljivanja apela, uz podršku Sindikata pomoraca počinje potpisivanje peticije kojom građani traže nastavak potrage. Pokrenuta je i Facebook stranica na kojoj se prikupljaju sve informacije o potrazi za brodom. Obitelji i njihovi prijatelji organizirali su i kampanju prikupljanja novca za nastavak potrage. Obitelj u međuvremenu šalje i pismu hrvatskom šefu diplomacije.

7. U borbu se uključuje i hrvatska diplomacija

Idućeg dana predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović objavila je kako je poslala pismo francuskom kolegi Emmanueleu Macronu u kojem ga moli da ne obustavlja potragu za pomorcima s broda Bourbon Rhode. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako sve mogućnosti potrage nisu iscrpljene te da su izdane upute svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima da motre područje. Do tog trenutka peticiju za nastavak potrage za pomorcima potpisalo je oko 30.000 građana.

8. Potraga se ipak nastavlja

Nakon trodnevnog prekida brodarska kompanija Bourbon Offshore u ponedjeljak 7. listopada objavljuje kako se potraga nastavlja uz pomoć broda Alp Striker, te dodaje da su upozoreni i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni. “Od danas, operacija potrage koju obavlja CROSS nastavlja se: brod, Alp Striker, AHTS od 90 metara koji je sposoban operirati na vrlo velikim udaljenostima i dalje pretražuje zonu kako bi pronašao nestale pomorce”, piše Bourbon u priopćenju za medije.

9. Viđene signalne rakete?

U utorka 8 listopada francuski list Le Parisien prenio jer priopćenje prefekture Martinique u kojem stoji kako je u noći s nedjelje na ponedjeljak uočena “moguća signalna raketa” oko područja na kojem se traga za nestalim članovima posade Bourbon Rhodea. Na putu prema području pretrage, dva promatrača na mostu broda Alp Striker vidjeli su bijeli, a zatim i crveni pirotehnički signal koji je trajao 20 sekundi. Regionalni centar za spašavanje odmah je poslao tri trgovačka broda da krenu u tom smjeru, a područje će preletjeti američki Hercules C-130. Do tog trenutka je peticiju za nastavak potrage potpisalo oko 40.000 ljudi.

10. Potraga se intenzivira

Ministar Grlić Radman je potvrdio da je i Ministarstvo dobilo informacije o uočenim signalnim raketama. Kazao je kako je napravljen veliki diplomatski i politički pritisak da se potraga nastavi. Na pitanje jesu li u potrazi angažirane dovoljne snage, ministar je za Hinu kazao da u zadnjih 20 godina nije bilo tako opsežne potrage te da su potrage do sada obično završavale ranije.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović novinarima je rekla da u potragu nije uključena samo Francuska, nego i neke druge države, uključujući SAD, te da se nestale traži i pomoću satelita i dronova. Uz hrvatsku predsjednicu pismo je u međuvremenu Macronu poslao i ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenskij, koji je također zatražio da se ne odustane od potrage.

11. Obitelj i prijatelji najavljuju privatnu potragu

Vijest da su uočene signalne rakete i da su se u potragu uključile dodatne snage obitelj i prijatelji nestalog hrvatskog kapetana dočekali su s oduševljenjem. Ipak, najavili su da će krenuti u privatno financiranu potragu ako nestali pomorci ne budu uskoro pronađeni. “Ako ih ne pronađu danas, mi ćemo unajmiti zrakoplov za potragu. U tu svrhu kontaktirali smo nekoliko kompanija za zrakoplove, čekamo neke ponude, među njima konkretno jedne iz Houstona. Dosta je bilo, tri dana su nam uzeli i dajemo im još par sati, ako ih ne pronađu – mi idemo”, kazala je u utorak Đurđa Vrljević Šarić u ime ekipe koja se organizirala kako bi pomogla obitelji nestalih članova posade.

Dodala je i da će u slučaju da nestali budu pronađeni novac prikupljen u Go Get Funding kampanji proslijediti obiteljima smrtno stradalih pomoraca. Jučer je Vrljević Šarić u medijima iznijela nove informacije, kazavši da je akcijom prikupljeno 37 tisuća eura dok je za potragu avionom potrebno 50 tisuća.

12. Novi val optimizma

U utorak je objavljeno da u potrazi za nestalima uz brod Apl Striker sudjeluju i tri trgovačka broda, a u akciju je krenuo i Hercules C-130, avion američke obalne straže, te dronovi. Pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske Vladimir Svalina izjavio je kako polažu velike nade u ljudstvo, avione i flotu koja je sada u potrazi. Prema njegovim riječima, splavi na Bourbon Rhodeu su bile kvalitetne i to daje nadu da su pomorci još uvijek živi. Optimističan je bio i Romano Perić iz Sindikata pomoraca, kazavši da su splavi dobro opremljene, a uvjeti u moru nisu takvi da bi se trebalo bojati pothlađivanja.

13. U moru uočeno nešto nalik na splavi

Iz Sindikata pomoraca su jučer objavili kako su od ravnateljice Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maje Markovčić Kostelac dobili informaciju kako su na satelitskim snimkama primijećeni tragovi, i da se nadaju kako je riječ o splavi. Potvrđeno je i da su svi brodovi koji sudjeluju u potrazi upućeni u istom smjeru. Sinoć je otprilike isto javljeno i iz Ministarstva vanjskih poslova. Potvrđeno je da na satelitskim snimkama uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga. No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.

14. Sazvan diplomatski sastanak

IZ MVEP-a je priopćeno i da su jučer, na zahtjev ministara vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova. Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

„S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno”, stoji u priopćenju MVEP-a.

15. Obitelj apelira za nastavak potrage

Medijima je jučer stiglo pismo gospođe Marijane, supruge kapetana Dina Miškića koja otvorenim apelom obraća francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drienu. U pismu ga moli da poduzme sve što je u njegovoj moći kako bi se nastavila potraga za nestalim pomorcima koju vodi Francuska. Traži ga i da se ne odustaje od potrage za nestalim pomorcima, jer su prethodnim prekidom potrage već izgubljena tri dana.

Kaže i kako je jedino što oni mogu ponuditi simbolična financijska nadoknada. “Moja obitelj, prijatelji i ja smo pokrenuli Go Get Funding kampanju za prikupljanje sredstava za potragu te je do sada prikupljeno gotovo 50.000,00 eura, a dobri ljudi nam se i dalje javljaju i šalju pomoć. Spremni smo svaki cent novca kojeg prikupimo uplatiti za troškove francuskih snaga uključenih u potragu, samo da sedam života ne ostane prepušteno na milost i nemilost oceanu”, napisala je supruga kapetana Miškića.

16. Pojačanje za potragu

Čini se da su diplomatski napori i apel obitelji upalili, jer je jutros stigla vijest da je noćas je u potragu uključen još jedan brod. Pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Svalina kazao je kako je riječ o dodatnom brodu iz francuske obalne straže, te dodao da drugih informacija o potrazi koja još uvijek traje trenutačno nema.

17. Kako to da ih još nisu našli?

Na to pitanje je danas odgovoreno u tekstu objavljenom na portalu Morski.hr. Kako objašnjava autor, Jurica Gašpar, prostor potrage nalazi se u području kojim ne prolaze trgovačke rute, pa se zbog toga onuda kreće znatno manje brodova nego južno i sjeverno od tog područja. Poseban problem je površina koju je potrebno pretražiti. Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 555 km, što je malo više od udaljenosti između Splita i Beča, piše morski.hr. Najbliže kopno je otok Barbados, koji je od središta područja koje se pretražuje udaljen 1738 km.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2025 članaka Više o autoru
Zdravka Grund
Telegram autor
1767 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program