Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Od 1. srpnja kazne za prometne prekršaje više se neće moći platiti gotovinom, MUP kaže da je cilj smanjiti korupciju

Ako prekršitelj ne želi na mjestu počinjenja platiti kaznu, bit će mu izdan obavezni prekršajni nalog

18.04.2014., Koprivnica - Vozac Renaulta Laguna zaletio se malo iza 11 sati u teretno vozilo u Nemcicevoj ulici. Na mjesto nezgode su dosli lijecnici hitne medicinske pomoci koji su vozacu Renaulta Lagune stavili Sancov ovratnik. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
FOTO: Marijan Susenj/PIXSELL

Od 1. srpnja prometne kazne na mjestu počinjenja prekršaja više se neće moći plaćati gotovinom jer Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu kazni putem POS uređaja.

Za tu svrhu MUP je nabavilo 600 POS uređaja, raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

MUP ispunjava antikorupcijske preporuke

Uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, MUP ispunjava preporuke GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor sustava plaćanja kazni te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji.

Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. provela unutarnju reviziju, kažu u policiji. Dodaju da policajci već koriste POS uređaje za naplatu kazni, a od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati.

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćenjem odmah kazne manje za polovicu

Plaćanjem manjih novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja iznos kazne umanjuje se za polovicu, a ukoliko prekršitelj želi platiti odmah, ali to nije u mogućnosti jer kod sebe nema karticu ili dovoljno novca na računu policajci će mu uručiti obavijest o počinjenom prekršaju.

U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja ako kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana.

Ako prekršitelj ne želi na mjestu počinjenja platiti kaznu, bit će mu izdan obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako u roku od 8 dana od pravomoćnosti plati dvije trećine kazne, ističu u policiji.