Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Od danas su maske obvezne u zatvorenim prostorima: evo kratkog vodiča tko ih mora nositi i gdje točno

HZJZ je objavio gdje je sve obvezno nositi maske. Nošenje maski na otvorenom zasad je samo preporuka

FOTO: Screenshot

Nakon što se posljednjih dana povećavao broj novozaraženih virusom SARS-Cov-2 diljem zemlje, a neke županije pa i Grad Zagreb zatražili znatno strože mjere za suzbijanje širenja virusa, Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je objavio nove odluke vezane uz nošenje maski i ograničavanje okupljanja.

Stožerovim odlukama uvedena je obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima te ograničenje društvenih okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi. Mjere se odnose na cijelu zemlju, a primjenjuju se od danas. Kad je, pak, riječ o nošenju maski na otvorenom, ono prema riječima ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, nije obveza već preporuka i odnosi se na mjesta gdje se ne može držati razmak, poput redova ispred bankomata ili ispred tramvaja i autobusa.

Organizacija društvenih okupljanja

Organizatori društvenih okupljanja obvezni su tako, najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektroničke pošte županijskog centra 112, zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite, stoji u odluci o ograničavanju okupljanja. Županijski stožer je obvezan odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za suglasnost.

Društvena okupljanja za koja se odbije tražena suglasnost ili društvena okupljanja za koja je, na temelju odluke, trebala biti zatražena suglasnost, a nije zatražena, ne smiju se održati.

Koja događanja su izuzeta od te mjere

Nužna epidemiološka mjera za okupljanja ne odnosi se na: profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti, pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganja urni, vjerske obrede izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanog sadašnjom odlukom.

Maske u zdravstvu, prijevozu, trgovini i ugostiteljstvu

Odlukom Nacionalnog stožera uvodi se nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima te zaposlenike ustanova socijale skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelje korisnicima, ako su posjete u tim ustanovama dopuštene.

Maske moraju nositi vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke.

Tvrtke, javne ustanove, crkve i sportski događaji

Također su ih obvezni nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije, zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima, zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje dva metra te vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru.

Maske su obvezni nositi gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima, posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru te druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac. Nacionalni stožer obvezao je poslodavce i organizatore društvenih, javnih i drugih okupljanja da provode kontrolu korištenja maski.

Izuzeci od nošenja maski

Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme – preko usta i nosa, a ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ta odluka Stožera ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više