Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Od danas su otvorena samo tri granična prijelaza s Mađarskom, Orban uveo mjere

Od 1. rujna stranim državljanima nije dopušten ulazak u Mađarsku osim Česima, Slovacima i Poljacima

Prime Minister Viktor Orban arrives for a Parliament session in Budapest, Hungary, Oct. 20, 2014. In the 25 years since the collapse of communism, Orban has come to question Western values, foment nationalism and look more openly at Russia as a model., Image: 210341156, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, New York Times
FOTO: Profimedia, New York Times

Mađarska je odlučila dopustiti turistima iz svoja tri istočnoeuropska susjeda, Poljske, Češke i Slovačke, ulazak u zemlju s negativnim testom na koronavirus, priopćeno je kasno u ponedjeljak, baš u vrijeme stupanja na snagu ponovnog zatvaranja njezinih granica zbog pandemije. Prošli tjedan Mađarska je rekla da će zatvoriti svoje granice za strance od utorka kako bi suzbila rast broja slučajeva novog koronavirusa. Mađarski građani koji se vrate u zemlju mogu izaći iz dvotjedne samoizolacije tek nakon dva negativna testa na covid-19.

Međutim, nakon razgovora s češkim premijerom Andrejem Babišem u ponedjeljak, mađarski premijer Viktor Orban pristao je dopustiti češkim turistima koji su već rezervirali ljetovanje u Mađarskoj u rujnu da uđu u zemlju, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Ta je iznimka zatim proširena na Poljsku i Slovačku, navodi ministarstvo, koji zajedno s Česima prilikom ulaska u Mađarsku moraju predočiti negativan test na covid-19 koji nije stariji od pet dana.

Imali su preko 6000 slučajeva zaraze

Po podacima od ponedjeljka, Mađarska je zabilježila ukupno 6139 slučajeva zaraze koronavirusom i 615 preminulih. Broj novih slučajeva porastao je zadnjih dana baš u vrijeme dok se Mađarska spremila za početak nove školske godine. Nacionalist Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, suočen je s jednim od najvećih izazova u svojoj vladavini budući da je mađarsko gospodarstvo potonulo za 13,6 posto u drugom kvartalu ove godine. Mađarska je ublažila restriktivne mjere uvedene zbg pandemije u svibnju.

Od 1. rujna zbog koronakrize otvorena su samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Leteneye, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK). MUP ističe da postoje i izuzeci, poput putnika u teretnom prometu, službenih posjeta, poslovnih putovanja, te putovanja na temelju posebnog zahtjeva, prekogranični radnici.

Koje su iznimke

Iznimka su i prekogranični radnici koji rade u zoni 30 kilometara od granice, kao i sportaši koji sudjeluju u sportskim događajima te putnici u tranzitu kroz Mađarsku.

U nekim slučajevima, prelazak granice će se tretirati kao da se radi o mađarskim državljanima, kao što je slučaj s osobama kojima je odobren stalni boravak u Mađarskoj i članovima njihovih obitelji, te osobama koje imaju valjanu dozvolu boravka koju je izdalo policijsko tijelo za strance kojima se dopušta boravak u Mađarskoj u trajanju dužem od 90 dana (viza tipa D je jednakovrijedna).

Negativan test za ulazak u Srbiju

Državljani Hrvatske od 15. kolovoza za ulazak u Srbiju moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, osim ukoliko samo tranzitiraju kroz Srbiju. Sve osobe koje iz Republike Hrvatske putuju u Italiju (od 13. kolovoza) i Austriju (od 18. kolovoza), prilikom ulaska moraju imati negativan test na COVID – 19 koji nije stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati od ulaska u te zemlje.

Odluka se odnosi na državljane Republike Hrvatske, ali i na osobe koje su boravile u Republici Hrvatskoj. Tranzit kroz Italiju i Austriju trenutno nije ograničen te za njega nije potreban negativan test.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu