Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Od danas, sve škole štrajkaju do daljnjeg. Vlada i dalje pušta informacije da ne misli popustiti

Vladinu ponudu na referendumu je odbilo više od 90 posto štrajkaša iz sindikata Preporod

FOTO: Sandro Lendler

U ponedjeljak navečer potvrđeno je da će školski sindikati do daljnjeg štrajkati u cijeloj Hrvatskoj, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva ili postizanja dogovora s Vladom. Odluku su zajedno donijela oba velika štrajkaška sindikata, učiteljski i onaj zaposlenih u srednjim školama. Sudeći po brojkama koje je obavio sindikat Preporod, za takvu odluku imaju jaku podršku učitelja i nastavnika.

Naime, rezultati referenduma provedenog 13. i 14. studenog pokazuju da 94,09 posto prosvjetara koji sudjeluju u štrajku smatraju da prijedlog Vlade o povećanju koeficijenata od 2 posto svim zaposlenima u školama od 1. srpnja 2020. godine treba odbiti. Za nastavak štrajka glasalo je 91,04 posto onih koji su pristupili referendumu. Izjašnjavanju je pristupilo 8922 članova Preporoda te 2944 zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani, javljaju iz sindikata.

‘Dostojanstvo nema cijene’

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u ponedjeljak navečer poslao je pismo članovima sindikata vezano uz frontalni nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva, poručivši kako je izuzetno važno snažno odgovoriti Vladi te da borba za dostojanstvo nema cijene.

“Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog do ispunjenja zahtjeva. Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene”, istaknuo je Mihalinec u pismu koje je objavljeno na društvenim mrežama.

“Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenja”, dodao je. U pismu je ponovio kako će u utorak na konferenciji za novinare objaviti rezultate izjašnjavanja o posljednjoj ponudi Vlade. Također, najavio je da sindikati planiraju aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu i da će uskoro organizirati prosvjed u Zagrebu na jednom od gradskih trgova.

Vlada ne odstupa

Jučer kasno navečer štrajkašima je stigao neslužbeni odgovor iz Vlade. Neimenovani sugovornik iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava za Jutarnji list je rekao kako Vlada sindikatima neće poslati novu ponudu, a dani provedeni u štrajku nakon 15. studenog neće biti plaćeni. „Zahtjevi sindikata uvaženi su kroz povećanje osnovice od 6,12 posto u idućoj godini, i dodatnih dva posto od 1. srpnja ako ne bude donesen novi model koeficijenata plaća u javnim službama. Time je Vlada stava da je udovoljeno zahtjevima sindikata te kako nema elemenata koji bi opravdali da se plati štrajk nakon 15. studenoga”, poručuju iz Ministarstva rada, piše Jutarnji.

Zahtjeve sindikata isti je izvor nazvao nerealnim u kontekstu održivog proračuna, te poručio da učenike treba staviti u prvi plan. Kazao je i kako Vlada još uvijek ne razmišlja o zabrani štrajka i uvođenju radne obveze. Odgovor na ovakav stav Vlade, kao i pojašnjenje daljnjih planova štrajkaša, trebali bismo dobiti nakon konferencije za medije koju će danas u 10 sati održati Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više