Politika & Kriminal

Od koronavirusa je preminuo kineski doktor koji je pokušao upozoriti svijet na njegovo širenje

Wneliang je bio zaposlen u bolnici u Wuhanu kao oftalmolog

FOTO: Weibo/Li Wenliang

Kineski liječnik Li Wneliang (34), koji je među prvima pokušao upozoriti svijet na opasnosti koronavirusa, preminuo je u bolnici nakon što je zaražen upravo tim smrtonosnim virusom, javljaju svjetski mediji.

Wneliang je bio zaposlen u bolnici u Wuhanu kao oftalmolog. Krajem prosinca prošle godine upozorio je na sedam pacijenata koji su hospitalizirani zbog zaraze virusom sličnim SARS-u.

https://twitter.com/globaltimesnews/status/1225428566931718144

Optužen za širenje lažnih informacija

Još je tada upozorio da su pacijenti u karanteni zaraženi virusom iz porodice korona virusa. Ubrzo nakon što su se njegova upozorenja počela širiti društvenim mrežama, na vrata mu je pokucala policija. Optužen je za “širenje lažnih informacija” i “narušavanja društvenog reda”.

Wneliang je prve simptome dobio 10. siječnja – počeo je kašljati. Zatim je dobio temperaturu, a nekoliko dana nakon toga je hospitaliziran. Tek je 1. veljače potvrđeno da je zaražen koronavirosom.

Po novim podacima objavljenim u četvrtak, ukupno je u kontinentalnoj Kini od epidemije koronavirusom umrlo 563 ljudi. Širom svijeta prijavljeno je više od 28.000 zaraze, od čega najviše u Kini.

Nastavite čitati