Od petka vrijede novi schengenski propisi i MUP kaže da se pripremimo na duge i prilično detaljne kontrole na granici

Policija će provjeravati sve putnike u nacionalnoj i Interpolovoj bazi podataka

ZADNJA IZMJENA: tra 5, 2017
Foto: PIXSELL

U skladu s izmjenama schengenskih propisa Hrvatska od petka ima obvezu na svim graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj granici Europske unije provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

“Uredbom (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama, koja stupa na snagu 7. travnja 2017. godine, izmijenjene su odredbe članka 8. Zakonika o schengenskim granicama, koje se odnose na provedbu granične kontrole.

Provjera svih putnika kroz dvije baze podataka

U skladu s navedenim izmjenama, Republika Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima, na unutarnjoj (prema Republici Sloveniji i Mađarskoj) i vanjskoj granici (svi ostali granični prijelazi), provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka.

Službenici granične policije će, prilikom obavljanja granične kontrole putnika, kako za vrijeme ulaska tako i za vrijeme izlaska s područja EU, provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka”, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

MUP najavljuje duže čekanje na granici

Podsjećaju da se do sada nisu radile sustavne provjere osoba koje uživaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom EU (npr. državljani država članica EU i država pridruženih Schengenskom prostoru, članovi njihovih obitelji i sl.) tako da navedena izmjena znači da će se od petka sustavno provjeravati i te kategorije osoba.

Stoga je za očekivati je da će putnici morati duže čekati na provedbu granične kontrole, kažu u MUP-u. Navode da “državljani trećih zemalja” za ulazak u Hrvatsku moraju imati valjanu putnu ispravu koja nositelju omogućava prelazak granice, a koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice te mora biti izdana unazad 10 godina.

Baš svi moraju opravdati svrhu i uvjete boravka

Također, moraju “opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti ili su takva sredstva u mogućnosti zakonito pribaviti”.

Za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica, kažu u MUP-u.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program