Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Od pokušaja krađe do problema sa skladištenjem: zašto je distribucija cjepiva protiv korone toliko zahtjevna

Međunarodne policijske organizacije upozoravaju da bi kriminalne skupine mogle ciljati ovaj dragocjeni proizvod

27.12.2020.Zadar- U dom za stare i nemocne u Zadru Sfinga stigle prve doze cjepiva protiv COVID 19 virusa. Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: Marko Dimic/PIXSELL

Kada je u Rijeku stiglo cjepivo protiv koronavirusa, u prvi je mah prizor bio doista neobičan: pošiljku, prvu od mnogih koje bi trebale uslijediti, čuvali su naoružani policajci pod fantomkama, kao dragocjenost čiju sigurnost ne treba prepustiti slučaju.

Scena je, izgleda, iznenadila i ministra zdravstva Vilija Beroša. „Mislim da nema potrebe za dugim cijevima, ali određeno upozorenje i poruka koja je poslana praćenjem transporta, više je nego dobrodošla“, komentirao je na HRT-u.

U lovu na tekuće zlato

Policijska pratnja za dugoočekivano cjepivo nije bila samo specifičnost Rijeke ili Hrvatske. I drugdje je brižljivo osiguravan transport prve, simbolične pošiljke: radi se ipak o „strateškom proizvodu“, kako ga opisuje Beroš, koji bi trebao pandemiju konačno privesti kraju. Radi se, ujedno, o „tekućem zlatu“, kako ga je svojedobno opisao Interpol.

Prvo odobreno cjepivo za tržište Europske unije tijekom vikenda je, u malim količinama, isporučeno u sve članice EU-a. Paralelno s prvom isporukom stigla su i nova upozorenja – na koje će sve načine organizirane kriminalne skupine pokušati iskoristiti golemu potražnju za cjepivom.

Ovako je bilo u proljeće

Još u vrijeme proljetnog vala pandemije, kriminalne organizacije tražile su način da profitiraju od koronavirusa i potražnje za određenim proizvodima, poput zaštitnih maski ili respiratora. Policija je već tada, u globalnim akcijama, plijenila potencijalno opasne lijekove, lažne testove za koronavirus, maske koje ni od čega nisu štitile, sredstva za dezinfekciju koja su ustvari ugrožavala zdravlje…

S odobrenjem i masovnom distribucijom cjepiva – operacijom koja je sama po sebi logistički vrlo zahtjevna – pojavile su se i nove prijetnje: mogući napadi na distribucijske lance, potencijalne krađe dragocjenog tereta, ali i, kao i proljetos s maskama i testovima, pokušaj da se ljudima, mimo službenih kanala, podvale lažna cjepiva. Na to je, dok su prve službene doze stizale u zemlje članice EU, ovoga vikenda upozorila šefica Europola.

Prijevare s lažnim cjepivima

Države članice već su upozorene da trebaju biti vrlo oprezne, jer postoji stvarni rizik da će kriminalci pokušati iskoristiti veliku potražnju za cjepivom, citiraju mediji istup Catherine De Bolle za njemačku medijsku grupaciju Funke.

Transport cjepiva koje je autorizirano na tržištu EU-a, i koje je tijekom vikenda stiglo i u Hrvatsku, odvija se pod strogim nadzorom policijskih i sigurnosnih službi, pa je manje vjerojatno da će prave doze pasti u ruke kriminalaca. Ali se mogu okušati u klasičnoj prijevari: da lažno nude cjepivo ili da nude lažno cjepivo.

U prvom slučaju, cjepiva uopće nema, pa bi lakovjerni kupac mogao ostati tek bez određene, zasigurno ne baš male svote novca, a da zauzvrat ne dobije ništa. Drugi je slučaj neusporedivo opasniji jer se radi o pokušaju da se proda lažno cjepivo – preciznije, “cjepivo” – što može ugroziti zdravlje jer krivotvoreni lijekovi ne samo da su neučinkoviti, nego mogu biti i toksični.

Kako se kriminal adaptira

Europol je i ranije smatrao da bi se, dolaskom pravog, autoriziranog cjepiva, kriminalne aktivnosti mogle pogoršati jer se kriminal prilagođava situaciji. Tako je, pisali su nedavno u priopćenju, u listopadu otkriveno lažno cjepivo protiv gripe jer je potražnja za tim cjepivom, zbog pandemije, ove godine bila veća, pa su kriminalci u tome vidjeli priliku. Zbog toga je Europol upozorio da bi fokus kriminala mogao biti i na cjepivu protiv Covida-19 čim ono postane dostupno.

I Interpol je sredinom studenog upozorio svoje članice da bi cjepivo, s obzirom na visoku potražnju i ograničenu ponudu, za organizirane kriminale mreže moglo biti vrijedno poput “tekućeg zlata”. U tom trenutku niti jedno cjepivo još nije bilo odobreno, ne samo u EU, nego niti u drugim dijelovima svijeta.

No, približavanjem distribucije pravih cjepiva može se očekivati da će “kriminalne organizacije ciljati skladišne objekte i distribucijske mreže”, procjenjivali su tada iz Interpola, pozivajući države da poduzmu potrebne korake kako bi zaštitile lance opskrbe, ali i spriječile proizvodnju i distribuciju lažnih cjepiva.

Najvrjednija roba 2021. godine

Nakon što je prvo cjepivo autorizirano i počela njegova distribucija, od Velike Britanije, preko Kanade, SAD-a, a sada i Europske unije, čelnik Interpola Jürgen Stock je upozorio da očekuje dramatičan porast kriminaliteta. “Vidjet ćemo krađe, provale u skladišta i napade na prijevozna sredstva s cjepivom”, kazao je, kako prenosi Hina, Stock za njemački časopis Wirtschaftswoche. Cjepivo je, napominje pritom, najvrjednija roba koja će biti distribuirana u 2021. godini.

Ozbiljan kriminal nije, međutim, jedini rizik za dragocjeni proizvod, koji bi u narednim tjednima i mjesecima trebao početi stizati u puno većim količinama. Iskustva drugih zemalja – i onih koje su s nacionalnom kampanjom cijepljenja počele prije EU-a, ali i pojedinih EU članica – pokazuju gdje se sve mogu pojaviti (ne)očekivani problemi.

Problemi u transportu cjepiva

Europska unija, kao i SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i tako dalje, zasad su odobrile cjepivo tvrtki Pfizer/BioNTech koje ima posebne uvjete skladištenja i čuvanja, na vrlo niskim temperaturama. Nakon što je cjepivo distribuirano u Americi, nekoliko tamošnjih medija javilo je da određeni, manji broj doza neće moći biti korišten jer postoji mogućnost da su bile izložene višoj temperaturi.

Sličan se problem dogodio i u Njemačkoj. Pfizerovo cjepivo treba čuvati na minus 70 stupnjeva, a nakon što se odmrzne, mora biti ohlađeno na temperaturi između dva i osam Celzijusa, najviše do pet dana, da bi bilo efikasno. No, na jugu Njemačke pojavila se sumnja da neke doze cjepiva nisu prevožene na dovoljno niskoj temperaturi, pa su lokalne vlasti odlučile da ipak neće koristiti oko tisuću doza pristiglih tijekom vikenda.

Što se dogodilo u Njemačkoj

U Velikoj Britaniji, gdje je cjepivo odobreno nekoliko tjedana prije nego u Europskoj uniji, mediji su otkrili da su neki liječnici obiteljske medicine odlučili da neće sudjelovati u cijepljenju pacijenata zbog procjene da imaju premalo osoblja te da bi pacijenti, koji trebaju drugu vrstu liječničke pomoći, mogli biti zakinuti ako bi se u ordinaciji provodilo i cijepljenje. Britanski Guardian otkrio je da se oko sto tisuća ljudi u Engleskoj zbog toga neće moći cijepiti u ordinacijama opće prakse.

Veliki propust dogodio se, pak, u jednom domu za starije osobe na sjeveru Njemačke, gdje je osmero zaposlenika, prema medijskim izvješćima, primilo pet puta veću dozu cjepiva od preporučene. Četvero ih je zbog toga u bolnici na promatranju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više