Od posljedica raka umrla je žena s jedne od najlegendarnijih fotografija napada na Svjetski trgovački centar

Marcy Borders, poznata kao 'Dust Lady' bolesti je podlegla u ponedjeljak

ZADNJA IZMJENA: kol. 26, 2015
Foto: AFP

Žena prikazana kako bježi iz Svjetskog trgovačkog centra na jednoj od najlegendarnijih fotografija uhvaćenoj neposredno nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine umrla je od posljedica raka, prenosi Independent.

Marcy Borders (42), poznata kao ‘Dust Lady’ smatrala je svoj rak želuca, dijagnosticiran u travnju 2014. godine, posljedicom napada u kojem je živote izgubilo 2.753 ljudi. Prema objavama njezine obitelji na društvenim mrežama, Borders je umrla u ponedjeljak navečer. Za bolest je okrivljavala udisanje čestica prašine. “Govorim sebi: Je li ova stvar upalila stanice raka u meni?”. “Definitvno vjerujem u to jer nisam bila uopće bolesna. Nemam visok krvni tlak, povišen koresterol, dijabetes”, izjavila je u studenom.

Neposluh joj je spasio život

Marcy Borders 2002. godine
Marcy Borders 2002. godine AFP

U trenutku kad se dogodio napad, Borders je tek mjesec dana radila u Svjetskom trgovačkom centru. Bila je na 81. katu u trenutku kad su se bombaši zrakoplovom zaletjeli u zgradu. Unatoč naredbama njezina nadređenog da ostane za svojim stolom, neposluh je spasio tada 28-godišnju Borders. Ustala je i uspjela pobjeći iz zgrade.

Prije nekoliko godina Borders se prisjetila trenutka bijega. Stotine ljudi pokušavalo je pobjeći oštećenim stubištima, objasnila je. “Bila sam uvjerena da ćemo umrijeti. Jako mi je drago što sam imala snage stići do dna zgrade”, kazala je.

Podlegla je boli koju je nosila od napada

Borders se, nakon što je preživjela napad 11. rujna, borila s ovisnošću o alkoholu i drogama te je izgubila skrbništvo nad svoje dvoje djece. “Nisam marila ni za se sebe ni za bilo koga drugoga. Nisam se mogla nositi sa životom”, rekla je i objasnila da joj život nije išao nabolje te da je htjela počiniti suicid.

Nakon rehabilitacije 2011. godine riješila se ovisnosti. Rak joj je dijagnosticiran 2014. godine kad je započela i s liječenjem. Njezin bratić John Borders napisao je na Facebooku da je “nažalost podlegla bolestima koje je nosila u tijelu od 11. rujna”. “Uz gubitak tolikog broja prijatelja, suradnika i kolega tijekom i nakon tog tragičnog dana, bol prošlosti pronašla je put prema površini”, napisao je.

Legendarna fotografija snimljena odmah nakon napada 11. rujna
Legendarna fotografija snimljena odmah nakon napada 11. rujna AFP
Jelena Tešija
Telegram autor
639 članaka Više o autoru