Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Od subote u Sloveniju bez PCR testa ili karantene mogu svi koji su preboljeli covid-19 ili su se cijepili

Od cijepljenja drugom dozom cjepiva mora proteći najmanje 14 dana

View of an empty City Center illuminated by Christmas lights during curfew.
The curfew in Slovenia has been in effect for over a month. The streets of Ljubljana decorated with Christmas lights during this year's festive December are empty after 21:00.
Curfew during festive season in Ljubljana, Slovenia - 02 Dec 2020,Image: 573249306, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantene ili predočenja negativnog testa na koronavirus za one koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva protiv covida-19 i one koji su covid-19 preboljeli, te o tome imaju potvrdu liječnika, odlučila je u četvrtak slovenska vlada.

To je promjena u odnosu na dosadašnji režim po kojemu su bez negativnog testa ili obvezujuće karantene u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi, poput radnika-dnevnih migranata iz susjednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne suradnje, diplomata s putovnicama i slično.

Od trenutka kad su preboljeli covid-19 ne smije proći više od šest mjeseci, a od cijepljenja drugom dozom cjepiva mora proteći najmanje 14 dana.

Za druge ostaje PCR test ili karantena

To je odluka koja stupa na snagu već u subotu i odnosi se dakle i na hrvatske državljane pod spomenutim uvjetom, dok za druge ostaje kao i do sada, PCR test ili karantena, osim za prijašnje izuzetke.

To je u četvrtak potvrdio na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Ulazak u zemlju temeljem prirodne imunizacije onih koji su preboljeli covid-19 ili su cijepljeni s dvije doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Promjene i za skijališta

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će se od ponedjeljka moći skijati s negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Moći će skijati i oni koji su preboljeli covid-19 ili se protiv bolesti cijepili s dvije doze, njima se pola godine neće biti potrebno testirati i trebaju liječničku potvrdu kojim dokazuju da su cijepljeni, odnosno preboljeli covid.

Skijaški centri najviše očekuju prometa jer je ukinuta i zabrana prijelaza matičnih općina, koja je važila i za skijaše i druge rekreativce, posebno s obzirom da su idući tjedan praznici za polovicu škola u jednom dijelu Slovenije. Vjerojatno se računa donekle i na strane skijaše, ali ne mnogo jer su još zatvoreni hoteli i restorani, a po novom su dopuštena okupljanja najviše 10 ljudi.

Ublažavanje mjera od ponedjeljka

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka smjeti opet raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među općinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, također je objavila vlada.

Otvaraju se sve trgovine i uslužne djelatnosti do 100 metara radne površine, s time da u njima bude osigurano 30 metara za pojedinog kupca odnosno klijenta, dok će manje trgovine primati samo po jednog kupca.

Ukida se i dosadašnja obveza predočivanja negativnog testa na koronavirus za kupce u nekim specijaliziranim trgovinama.

Trgovci će se morati testirati

Svi djelatnici u trgovinama i servisima morat će se testirati i dalje najmanje jednom tjedno, ali će im taj trošak ubuduće pokriti država, kazala je na vladinoj konferenciji za novinare Ajda Cuderman, državna tajnica u ministarstvu gospodarstva.

Učenici osnovnih škola i maturanti srednjih škola radit će s nastavnicima u režimu “balona” i razredi se neće smjeti međusobno miješati, a za sportaše će se otvoriti i sportske dvorane.

Opet se dopušta i ograničen rad studenata i profesora na fakultetima, te održavanje ispita, vježbi i seminara s najviše deset sudionika.

Policijski sat po noći i dalje ostaje

Uredba o policijskom satu, odnosno zabrani napuštanja kuće ili stana noću, ostaje i dalje na snazi, bit će ukinuta kad se situacija dodatno popravi, bilo za cijelu zemlju ili neke regije, kazao je ministar unutarnjih poslova, pozvavši na oprez i posebno upozorivši na opasnost pojave novih sojeva koronavirusa.

Vlada je pojasnila da je odluke o relaksaciji nekih mjera i restrikcija donijela na temelju trenda koji je pozitivan, te jer i podaci zabilježeni u zadnja 24 sata govore da je zemlja prešla u bolju epidemiološku situaciju, u tzv. “narančastu” fazu jer su i broj oboljelih od covida-19 u bolnicama i broj prosječnih zaraza u jednom danu već od kraja prošlog tjedna ispod tisuću slučajeva.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 26.270 brzih i PCR testova zajedno potvrđeno 1385 novih zaraza koronavirusom, a preminulo je još deset osoba.