Istraživanje: od svih građana u Europskoj uniji, hrvatski najmanje vjeruju svojoj Vladi i Saboru

Rezultati novog Eurobarometra pokazuju da samo 13 posto Hrvata vjeruje Vladi i Saboru. To je najlošije u EU

ZADNJA IZMJENA: kol 5, 2019

Povjerenje hrvatskih građana u Vladu i Sabor toliko je nisko da je Hrvatska ponovno neslavni rekorder u Europskoj uniji. Pokazalo je to novo istraživanje Eurobarometra, provedeno tijekom lipnja, nakon europskih izbora.

Prema njemu, svega 13 posto građana Hrvatske ima povjerenja u parlament i Vladu, što je najniži rezultat među 28 zemalja članica EU-a. Hrvatski građani daleko više povjerenja imaju u samu Europsku uniju. Njih 46 posto tvrdi da vjeruje Europskoj uniji – dakle, gotovo tri puta više nego glavnim političkim institucijama u zemlji.

Loši rezultati i u Britaniji

Nakon Hrvatske, najlošiji ukupni rezultat za obje institucije bilježi Velika Britanija gdje vladi i parlamentu vjeruje 19 posto ispitanika. No, to je ipak država čija se izvršna i zakonodavna vlast već mjesecima natežu oko Brexita i ne uspijevaju ga provesti. Istraživanje je provedeno nakon što je i bivša premijerka Theresa May najavila ostavku, a novi premijer još nije bio izabran. No, Britanci, očekivano, nemaju baš povjerenja u EU (29 posto).

Povjerenje u parlament nisko je i u Bugarskoj (17 posto), ali je tamošnja vlada ipak prošla nešto bolje, vjeruje joj četvrtina ispitanika. Najviše povjerenja u svoje političke institucije imaju građani razvijenih zapadnih i sjevernih država članica, poput Danske, Finske, Nizozemske i Luksemburga.

Još uvijek odbijamo euro

Vladu Andreja Plenkovića trebala bi brinuti i podrška euru. Više od polovice ispitanika u Hrvatskoj protivi se „europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji s jedinstvenom valutom”. Tako glasi konkretno pitanje u istraživanju, koje zapravo ispituje koliko građana podržava euro.

Potpora euru, čije je uvođenje jedan od strateških ciljeva Plenkovićeve vlade, iznosi 42 posto. U zemljama koje euro već koriste podrška zajedničkoj valuti daleko je viša.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
525 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program