Na brodu kod Hvara preminuo je 57-godišnji talijanski menadžer, otrovan je i bivši senator. Što se dogodilo?

Hrvatski mediji pišu o trovanju hranom, a talijanski da se radi o plinu

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2019
Foto: PIXSELL/Facebook

Na Hvaru se u utorak dogodila tragedija u kojoj je jedan muškarac, 57-godišnji talijanski državljanin, uslijed trovanja preminuo, dvoje djece je u kritičnom stanju, a još troje odraslih oporavlja se u Kliničkom bolničkom centru Split. Liječnici u ovom trenutku još ne znaju o kakvom se trovanju radi. Potvrđuju tek iznimno teške simptome – mučninu, povraćanje i proljev, koji su kod jednog muškarca uzrokovali smrt, a kod djece zatajivanje svih organa.

Kako bi se utvrdio uzrok trovanja bit će potrebno, kažu stručnjaci, analizirati što su sve talijanski turisti jeli posljednja tri dana, te gdje su se sve kretali. Zna se za sada da su u ponedjeljak navečer večerali u jednoj poznatoj hvarskoj konobi, a da su tijekom noći počeli osjećati mučninu. Hrvatski mediji najprije su spominjali trovanje hranom, dok neki talijanski portali javljaju da se radilo o trovanju plinom.

Donosimo kronologiju ovog tragičnog događaja na Hvaru.

1. Jedrenjak stiže u luku Hvar s putnicima u teškom stanju

Jedrenjak na kojem su plovili hvarskim akvatorijem pristao je oko 10 sati u luku Hvar jer je putnicima pozlilo. Do dolaska ekipe Hitne pomoći jedan muškarac već je preminuo, dok su se ostalima pogoršavali simptomi.

U pitanju su gosti iz Italije koji su plovili na unajmljenom guletu, jedrenjaku kakvim se često organiziraju turističke ture oko Hvara.

2. Stradao je menadžer sa Sicilije. Plovio je u društvu bivšeg senatora

Talijanski mediji javljaju da su svi stradali iz talijanskog mjesta Sant’Agata di Militello na Siciliji. Preminuli muškarac je 57-godišnji menadžer Eugenio Vinci. Bio je generalni direktor talijanske modne marke Pop 84.

U njegovu društvu na brodu bio je i bivši senator Bruno Mancuso, sadašnji gradonačelnik tog grada u blizini Messine. Vinciju je navodno pozlilo navečer u toaletu broda i to nakon udisanja plinova na brodu. Uslijed mučnine izgubio je svijest, pao i udario glavom. Ubrzo su i ostali putnici počeli osjećati mučninu.

3. Helikopteri HRZ-a prevezli su četiri osobe u KBC Split

Kako bi otrovani putnici bili čim brže prebačeni u bolnicu u Split angažiran je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Iz MORH-a je potvrđeno da su s Hvara u Split najprije prevezena djeca u pratnji majke i liječnika s Hvara. Odmah nakon toga posada se vratila po još dvoje drugih pacijenata koji su također ubrzo prebačeni u splitski KBC.

Djeca su zbrinuta na odjelu intenzivne pedijatrije, dok je odraslima liječnička pomoć pružena na infektivnom odjelu bolnice u Splitu.

4. Inspektori, policija i tužiteljstvo utvrđuju što se dogodilo

Na otok Hvar osim službenika Policijske uprave splitsko-dalmatinske stiže i zamjenik iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koji rukovodi očevidom. Na mjesto tragedije upućeni su i predstavnici Državnog inspektorata.

“Od trenutka saznanja za tragični događaj osobno sam uključen. U ovom trenutku tri sanitarna inspektora postupaju. Restoranu u kojem su navodno imali obrok je zapečaćen i sukladno nadležnostima postupamo. Kada utvrdimo točne uzroke i činjenice obavijestit ću hrvatsku javnost o uzrocima ovog nemilog događaja”, kazao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić za N1.

Inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pregledat će i brod kojim su talijanski turisti plovili.

5. Infektolog: ‘Moramo rekonstruirati tri zadnja dana otrovanih ljudi’

Docent Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC Split potvrdio je da je pet pacijenata s Hvara otrovano. Radi se, kazao je, o intoksikaciji, odnosno trovanju ili kroz usta ili udisanjem.

“Pacijenti koji su na Odjelu infektologije imali su nešto blaže simptome. Svega su dva puta povratili i imali dva puta proljev. Tih osam ljudi bilo je na večeri u jedno restoranu u Hvaru gdje su pojeli dvije porcije dagnji.

Dr. Dragan Ledina Miranda Cikotic/PIXSELL

Kako bismo utvrdili od čega su se otrovali morat ćemo rekonstruirati što su jeli u posljednja tri dana, kao i kakavim su se sve aktivnostima bavili”, rekao je docent Ledina najavljujući da bi u idućih nekoliko sati mogli biti poznati rezultati bakteriološke i toksikološke analize uzoraka krvi i stolice otrovanih ljudi. Odgovarajući na pitanja liječnik je rekao da su se neki od pacijenata žalili da su na brodu osjetili miris benzina, no prema njegovom iskustvu na svakom brodu benzin se malo osjeti, pa ne vjeruje da to ima veze s njihovim tagobama.

6. Djeci su zatajili svi vitalni organi. Liječnici im se bore za život

Dvoje djece, petogodišnji dječak i njegova 14-godišnja sestra, talijanski državljani, nalaze se u iznimno teškom stanju u KBC Split nakon trovanja na Hvaru. Potvrdila je to dr. Branka Polić s Odjela intenzivne pedijatrije splitske bolnice.

Liječnica je objasnila da su djeca najprije imala neurološke simptome trovanja, no naknadno su se razvili i problemi s radom ostalih organa. Zato su oboje spojeni na respiratore, te se nastavljaju sve mjere liječenja. “Životno su ugroženi i na respiratoru. Svi vitalni organi su im zatajili”, rekla je Polić.

Dr. Branka Polić Miranda Cikotic/PIXSELL

7. Iz školjaka vrebaju otrovi koji mogu biti smrtonosni

Iako liječnici u ovom trenutku ne vjeruju u trovanje hranom, iz Hrvatske agencije za hranu na početku ovogodišnje turističke sezone upozorili su upravo na opasnost od otrova u školjkama. Naime, trovanje školjkama može dovesti do gubitka pamćenja, kome, respiratorne paralize i smrti. U pitanju je grupa otrova koji potiču iz planktonskih algi kojima se školjke hrane.

Otrov u školjkama posebno je opasan jer ga termička obrada školjki neće uništiti. Ti biotoksini u njima su oni termostabilni. Termičkom obradom uništavaju se samo bakterije. Sve školjke su potencijalno opasne, a osobitu pozornost treba obratiti na dagnje, srčanke, kapice, vongole i kamenice.

Simptomi otrovanja javljaju se vrlo brzo, unutar trideset minuta do dva sata nakon konzumacije školjki, zavisno o tome koja je količina otrova konzumirana. Simptomi su pretežno neurološki i uključuju osjećaj štipkanja, peckanja, otupljenosti, pospanosti, otežanog govora, respiratorne paralize. U težim slučajevima, uslijed respiratorne paralize, moguća je smrt od gušenja, ukoliko se pravovremeno ne pruži pomoć. Ukoliko se pruži valjana pomoć, unutar 12 sati dolazi do potpunog oporavka, bez popratnih posljedica.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1992 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program