Odbjegli džihadist kaže da je situacija u ISIS-u dosta loša. Izgleda da se jako boje britanskih špijuna

Bivši borac Islamske države za Independent priča o situaciji u ISIS-u

ZADNJA IZMJENA: lis. 20, 2016
Foto: AFP

“U ovom trenutku boje se mnogih stvari. Boje se bombardiranja, boje se novih napada, a jako se boje i stranih špijuna koji se već nalaze među njima.” Ovim je riječima Rachid, bivši džihadist koji je pobjegao u Tursku, opisao situaciju koja je zavladala u redovima ISIS-a. Od svih zapadnih špijuna koji su se uspjeli infiltrirati u ISIS, tvrdi ovaj belgijski džihadist, najviše je Britanaca.

Rachid je jedan od tisuće stranih boraca koji se pridružio džihadu u Siriji, nakon što je dvije godine proveo u ekstremističkim grupama koje surađuju s ISIS-om, piše Independent. Kako je izgubio sve iluzije, kaže, u strahu od onoga što dolazi, pobjegao je preko turske granice.

Paranoje u redovima ISIS-a

U očekivanju konačnog napada na Mosul, posljednjeg uporišta tzv. Islamske države u Iraku i sve izvjesnije ofenzive na grad Raku, središte kalifata u Siriji, Rachid se priključio borcima koji su odlučili napustiti Islamsku državu.

Kontakt s Rachidom uspostavljen je preko posrednika u Turskoj. Rachid je objasnio kako su osjećaj svemoći ISIS-a nakon nevjerojatnog napredovanja njihovih boraca u Siriji i Iraku sada zamijenile strahovi, podjele i dezerterstvo, Sa svime time, došlo je do sve izraženije paranoje i nasilnih činova odmazde prema onima koji su smatrani izdajicama.

Pogubljenja zbog optužbi za špijunažu

Rachid je skratio bradu te zapalio svu odjeću i dokumente koje je nosio u Siriji. Želi što je prije moguće napustiti Urfu, grad u kojem se sastao s novinarom Independenta. Bez obzira na to što se nalazi u Turskoj, ovaj je grad postao oaza islamskih ekstremista, uključujući i pripadnike ISIS-a. U Urfi je ubijeno nekoilko umjerenih aktivista, uključujući Ibrahima Abdula Qadera i Faresa Hamadija, članova novinarske organizacije Raqqa Is Being Slaughtered Silently (odnosno, Raka umire u tišini), koja upozorava na kršenja ljudskih prava i brutalnost ISIS-a.

ISIS je objavio snimke ubojstava, u kojima tvrdi da su se žrtve urotile s neprijateljem. No, ne postoji nikakav dokaz da je bilo tko od tih aktivista povezan s britanskom ili bilo kojom drugom obavještajnom službom.

Oni nisu jedini. Mnogi su ubijeni pod optužbom da su špijuni. Jedan od pogubljenih je Abu Ubaida Almaghribi, šef ISIS-ove službe osiguranja u Alepu, koji je bio zadužen za čuvanje ubijenog američkog fotoreportera Jamesa Foleyja i drugih taoca iz zapadnih zemalja. Almaghribi je bio marokanskog porijekla i Danac po nacionalnosti, a njemu i još trojici odrubljena je glava nakon što su optuženi da su agenti britanske tajne službe MI6.

Ako se vrate, čeka ih zatvor

ISIS je proveo internu istragu nakon što je dronom ubijen Mohamed Emvazi, poznatiji kao Jihadi John, koji je ubio Jamesa Foleyja i druge zatočenike, uključujući Davida Hainesa, britanskog humanitarca i supruga hrvatske državljanke, i Alana Henninga. Smatralo se da je netko iz njihovih redova odao Emvazijevu lokaciju, što je omogućilo uspješan napad u kojem je ubijen.

Rachid i ostali europski džihadisti suočeni su s dugotrajnom kaznom zatvora ako se ikada vrate kući. Jedina europska država koja ne pokreće kazneni postupak protiv sirijskih pobunjenika i terorista je Danska, koja je pokrenula rehabilitacijski program.

Islamski borci su uvjereni, tvrdi Rachid ali i drugi njegovi suborci, kako zapadne sigurnosne agencije prate njihovo kretanje, tako što su svoje agente infiltrirali u ISIS i druge islamističke skupine. Ista tako, uvjereni su da u toj praksi prednjači Velika Britanija.

Pogubljeni su mnogi muškarci i žene

“Britanci možda nisu najveća skupina dobrovoljaca iz zemlje (u Europi). Ipak, mnogi koji su od tamo došli postali su jako poznati, možda je njihova obavještajna služba zbog toga toliko angažirana. Mnoga braća će vam reći da su špijuni aktivni. ISIS je pogubio mnoge muškarce, pa čak i žene, jer su priznali da su strani špijuni, neki od njih bili su britanski špijuni”, kazao je Rachid.

“Tzv. Islamska država je tražila mnogo ljudi, ne samo borce, nego i učitelje, inženjere i liječnike. Svi su oni, ako se sjećate, trebali sudjelovati u izgradnji Islamske države. Smatra se kako je dio špijuna stigao u toj fazi”, dodaje.

‘Britanci na tome rade već neko vrijeme’

Uluk Ultas, turski akademik i politički analitičar, koji piše knjigu o sirijskim pobunjenicima, također je svjestan “britanske veze”. “Mišljenje da se Velika Britanija uspjela infiltrirati u brojne džihadističke skupine, uključujući i ISIS, je prilično rasprostranjeno. Toga je svjestan i ISIS i vrlo su zabrinuti zbog toga. Kada mi je to rečeno, bio sam dosta iznenađen. Mislio sam da će od zapadnih zemalja u ovome prednjačiti Amerikanci. No čini se da Britanci na tome rade već neko vrijeme, nemojmo zaboraviti Almaghribija, koji je uhvaćen prije dvije godine,”, kaže Ultas.

Ultas je direktor think tanka Seta, kojeg je osnovao Ibrahim Kalin, savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. U Ultasovoj knjizi bit će i rijedak intervju s Abu Firasom al Surijem, jednim od vođa skupine Jabhat al-Nusra, koji je ubijen u američkom napadu dronom.

“Zanimljivo, kako je ISIS postajao sve veći, tako su provjere onih koji su se htjeli priključiti postale sve slabije. Čini se da je vodstvo ISIS-a smatralo da su u svojoj transformaciji iz borbene skupine u tzv. Islamsku državu prerasli takve vrste provjera i očekivali da će njihove službe sigurnosti pronaći neprijateljske agente.”

Neki tvrde da Almaghribi nije mrtav

“Ipak, izgleda da u tome nisu bili odviše uspješni, pa su ne samo zapadne obavještajne službe, nego i turske i jordanske, uspjele ući u ISIS. Almaghribi je najviše rangiran od svih ljudi koje je ISIS optužio da su britanski špijuni, i za kojeg su kazali da je pogubljen. No razgovarao sam s nekoliko boraca koji tvrde da Almaghribi nije mrtav. Možda ga još uvijek drže kako bi ga kasnije mogli iskoristiti u pregovorima kada padne Raka, tko zna?”

Neke od informacija o Almaghribiju došle su od Jejoena Bontincka, koji je, kao i Rachid, džihadist iz Belgije. Bontinck tvrdi da su Jamesa Foleyja i ostale taoce zatočili belgijski džihadisti, pripadnici grupe Sharia4Belgium u Alepu. Kasnije su premješteni u Raku, gdje ih je preuzeo Jihadi John.

Philip Balboni, izvršni direktor američke novinske organizacije Global Post za koju je Foley radio, za Bontincka je kazao kako je riječ o mladom džihadistu iz Belgije koji je sprijateljio s Foleyem na putovanju za Siriju. Kada se vratio u Belgiju, imao je pouzdane informacije gdje se Jim (James Foley, op.a.) nalazi i tko ga je zarobio. To nam je bila prva informacija da je Jim živ.”

Ne vraćaju se zbog straha od zatvora

Bontinck je bio član skupine Sharia-4-Belgium. NJihov vođa, Fouad Belkacem bio je osuđeni provalnik, posjetio je Englesku 2010. godine i prije nego što je osnovao skupinu, otišao je na savjetovanje s Anjem Choudaryjem, radikalnim islamskim propovjednikom iz Londona. Choudary je zbog podržavanja ISIS-a prošloga mjeseca osuđen na pet godina zatvora. Belkacem je osuđen u Belgiji na 12 godina zatvora, a Boninck je nakon svjedočenja protiv drugih pripadnika organizacije, također optuženih za terorizam, dobio manju kaznu.

Vjeruje se da se od početka rata u Siriji prije pet godina, ISIS-u se pridružilo oko 27 tisuća stranih boraca. Iz Europe je stiglo između pet i sedam tisuća boraca koji su se priključili ISIS-u i drugim terorističkim organizacijama, poput Jabhata al-Nusre. Gotovo 800 doputovalo ih je iz Velike Britanije, no u posljednjih devet mjeseci vratilo se tek desetak.

“Naša se britanska braća ne vraćaju zbog straha od uhićenja”, kazao je Rachid. “No ostanak u Siriji u ovom trenutku podrazumijeva veliki rizik da će biti ubijeni, ili u bombardiranju ili kada počne napad na Raku, ili ako ISIS odluči da su izdajice ili špijuni”.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru