Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Odbor za medije razriješio Kazimira Bačića s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a

Rasprava o smjeni trajala je sat vremena

FOTO: Screenshot N1

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije izglasao je smjenu Kazimira Bačića s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a. Sjednica Odbora počela je u 12 sati, a prva točka dnevnog reda bilo je uklanjanje uhićenog glavnog ravnatelja. Članovi odbora glasali su oko 13 sati, nakon opsežne rasprave u kojoj su predstavnici oporbe kritizirali odluku da Bačića privremeno zamjeni ravnatelj programa Renato Kunić.

Za smjenu Kazimira Bačića glasalo je 12 članova Odbora. Nije bilo glasova protiv niti suzdržanih. Odluka stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas.

Nadzorni odbor HRT-a još je u petak poslijepodne jednoglasno predložio pokretanje postupka za razrješenje dužnosti glavnog ravnatelja Bačića. Prijedlog je došao na dnevni red Saborskog odbora za medije, koji ga je danas potvrdio. Sljedeći korak dogodit će se na plenarnoj sjednici Sabora, koji će, očekuje se, definitivno smijeniti Bačića, imenovati vršitelja dužnosti te raspisati natječaj za novog glavnog ravnatelja HRT-a.

Bačić je djelovao kao posrednik

USKOK optužuje Bačića da je povezao pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i građevinskog poduzetnika Milana Lončarića, za što je navodno nagrađen stanom u središtu Zagreba. Mediji su objavili kako su Bačić i Lončarić djelovali kao tim i dogovarali zajednički pothvat, realizaciju projekta stambeno-poslovnog kompleksa Vrtovi svjetla na području bivše tvornice TEŽ.

Bandić je navodno pomogao tako što je izvršio pritisak na Gradski zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavod za prostorno uređenje kako bi Lončarić lakše dobio dozvole potrebne za gradnju. Istražitelji vjeruju da je pokojni gradonačelnik za tu uslugu dobio 50 tisuća eura mita.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više