Politika & Kriminal

Odgođen stečaj Uljanika

Direktor Uprave Emil Bulc tvrdi da je restrukturiranje i dalje opcija

Na Trgovačkom sudu u Pazinu odgođen je stečaj nad Uljanik Brodogradilištem do 24. travnja. Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta održano je u devet sati i na njemu je donesena odluka da se odluka o stečaju odgodi do 24. travnja 2019. Direktor Uprave Emil Bulc tvrdio da je restrukturiranje i dalje opcija.

Postupak je pokrenut krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom bila navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište ima 1400 zaposlenih, podatak je iz Fininog dokumenta.

Vlada odbila plan rekonstruiranja Uljanik grupe

Ročište za Uljanik Brodogradilište održat će se dan nakon što je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, članu Uljanik grupe, a novo je ročište zakazao za 17. travnja.

Jučer je i premijer Andrej Plenković izjavio da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države. No, dodao je kako je Vlada otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci.

U svibnju ročište i za Uljanik d.d.

Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

“Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci”, rekao je premijer.

Osim sudskih ročišta za 3.maj i Uljanik Brodogradilište, ročište za matičnu kompaniju grupe, Uljanik d.d., zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 3. svibnja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu