Odlučeno je: presuda Sanaderu i Hernadiju za mito u aferi Ina MOL bit će 30. prosinca

Bit će to druga odluka suda u ovom slučaju. Prvom presudom Sanader je bio kažnjen s osam i pol godina zatvora

ZADNJA IZMJENA: pro 19, 2019

Presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju bit će objavljena 30. prosinca u 10 sati. Odlučilo je to vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sutkinjom Majom Štampar-Stipić nakon što je danas čulo završne govore optužbe i obrane.

U ovom je slučaju još u studenom 2012. Sanader zbog primanja 10 milijuna eura mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora. Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud.

Za što su sve optuženi Sanader i Hernadi?

Ovaj sudski postupak iznova je krenuo u listopadu prošle godine, a u međuvremenu mu je pripojen i proces protiv Hernadija kojem se sudi u odsutnosti.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, USKOK Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Mađarska ne izručuje svog direktora

Sanader se pred kraj postupka nije pojavljivao na Županijskom sudu u Zagrebu tvrdeći kako zbog zdravstvenih problema ne može dolaziti iz zatvora u Remetincu. Tamo odslužuje šest godina pravomoćne kazne koja mu je izrečena u aferi Planinska.

Mađarske vlasti odbile su pak izručiti Hernadija za kojim je Hrvatska zbog ovog slučaja raspisala tjeralicu te europski uhidbeni nalog. Sanader od početka negira krivnju, uvjeravajući kako je prodaja Ine MOL-u realizirana temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1985 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program