Odluka Povjerenstva za sukob interesa: ‘Plenković je povrijedio načelo transparentnog postupanja’

Premijer se nije izuzeo kod imenovanja njegova kuma za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu

ZADNJA IZMJENA: lis 11, 2019

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja kada je Igora Pokaza predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a da pritom nije otkrio da mu je Pokaz vjenčani kum. “Andrej Plenković povrijedio je načelo savjesnog i transparentnog postupanja”, odlučilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Problem je što se Plenković nije izuzeo prilikom imenovanja svog kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika RH u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Povjerenstvo je danas jednoglasno donijelo odluku o pokretanju postupka protiv člana uprave dubrovačke zračne luke Frana Luetića, inače premijerova šogora, te je jednoglasno donijelo odluku o nepokretanju postupka protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, piše N1.

Branio se da se ne može izuzeti

Povjerenstvo je postupak protiv Plenkovića pokrenulo u studenom prošle godine. „Dužnosnik je trebao upoznati javnost s ovom situacijom i objasniti zašto mora sudjelovati u imenovanju njemu bliske osobe. Predlažemo pokretanje postupka”, rekao je tada član Povjerenstva Davor Ivanjek. Plenković se branio da je Povjerenstvo neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata, piše N1.

“Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti”, izjavio je Plenković. Premijera je tada branilo i Ministarstvo vanjskih poslova, tvrdeći da Plenković nije predložio Pokaza te da se nije mogao izuzeti iz postupka imenovanja.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program