Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sanja Modrić: Jučer je potvrđeno, Mostov referendum nema nikakve šanse

Što se tiče premijera, situacija je sada u tračnicama

FOTO: Pixsell

Antivakserski pokret, na čije su čelo stali Grmoja, Miletić, Raspudići i druga desna bratija, mogu se od jučer pozdraviti sa svojim trijumfom na pitanju ustavnih prava i sloboda, u koje se razumiju kao šuster u zakone termodinamike, sve da su skupili i milijun glasova. Jer Plenković ima Ustavni sud i to mu je sasvim dosta i previše.

Što se tiče premijera, situacija je sada u tračnicama. Ustavni sud objavio je da su Vlada i Stožer kao Vladino tijelo radili sve po propisu i bez zamjerke. Drugo se nije ni očekivalo premda troje sudaca Ustavnog suda (Andrej Abramović, Goran Selanec i Lovorka Kušan) ipak piše izdvojena mišljenja. Ali oni su manjina i njihova prigovaranja formalno neće ništa promijeniti. Plenković, dakle, od sada može biti blaženo miran, i to dvostruko.

Ne samo zato što mu priopćenje iz Ustavnog suda potpuno ide na ruku – čak do te mjere da je HDZ-ov predsjednik Miroslav Šeparović potpuno izostavio i spomenuti zbog čega se troje njegovih kolega ne slaže s većinskim stavom – nego i zato što je jučerašnjom odlukom napravljena potka za konačno rušenje referenduma ako se ispostavi da organizatori inicijative imaju dovoljan broj ispravnih potpisa. Dobar posao za Plenkovića, nema što.

Stvar je već kuhana

Budući da je, naime, Ustavni sud upravo amenovao sve što su vlasti do sada poduzimale u vezi s borbom protiv Covida-19, prilično je izvjesno da će – ako ih Sabor pozove da se izjasne o ustavnosti referendumskih pitanja – ponovno reći “ne” Mostu i ostalim zagovornicima antistožeraških ustavnih promjena. U paketu i s obrazloženjem ovakvim ili onakvim, potpuno je svejedno, jer riječ Ustavnog suda je zadnja i konačna.

Stvar je, dakle, u dobroj mjeri već kuhana. Pitanje je još samo kako će Plenković i njegova mreža odigrati do kraja. Jer, prije nego što Mostova referendumska pitanja uopće budu zrela za promatranje na Ustavnom sudu, vlasti imaju još jednu prethodnu mogućnost da se otarase referenduma koji bi potaracao njihovu pandemijsku politiku. To je brojenje glasova.

Predsjednik Milanović u svojoj je paušalnoj digresiji već alarmirao publiku insinuacijom da će HDZ pokušati ukrasti potpise. Najgore je što ta potvora malo kome zvuči jako nevjerojatno jer je iz raznih događaja bjelodano da HDZ-ova administrativna mašinerija sluša kao po loju.

Grdna greška s čarobiranjem oko potpisa

Stoga bi se rijetki svat baš kladio da se krađa nikako ne može dogoditi premda Milanović djeluje kao da iz čiste zlobe buba skroz napamet. HDZ će zato grdno pogriješiti ako dopusti i primisao da bi se s kontrolom referendumskih potpisa nešto čarobiralo. Kad Most donese u Sabor svoje kutije, brojenje se ne smije prepustiti lojalnim HDZ-ovim aparatčicima iz ministarstava za koje se zna da su spremni skočiti na svaki mig.

To bi ostavilo katastrofalan dojam jer ne samo da bi dalo mesa mostovcima da se deru kako su oderani, bili stvarno oderani ili ne bili, nego bi i među građanima pojačalo odijum prema institucijama i politici.

Plenković, dakle, treba odmah izbiti iz glave da se smije provući tako, po starom. Čini se da je i njemu to jasno budući da se i iz njegovih krugova spominje angažiranje “neovisne stručne skupine” koja bi mogla najbolje ušutkati sumnjičavce.

Plenković ima Ustavni sud

Plenkovića čak ništa ne košta da se na taj način pokaže galantnim jer, u biti, on ovu igru više ne može izgubiti. Antivakserski pokret, na čije su čelo stali Grmoja, Miletić, Raspudići i druga desna bratija, mogu se od jučer pozdraviti sa svojim trijumfom na pitanju ustavnih prava i sloboda, u koje se razumiju kao šuster u zakone termodinamike, sve da su skupili i milijun glasova. Jer Plenković ima Ustavni sud i to mu je sasvim dosta i previše.

Ali problem je zapravo širi i teži od ovoga što je danas na tapetu. Jer, dok će stav Ustavnog suda o ovom Covid rašomonu spremno podržati mnogi građani i društvene skupine koje smatraju da se za bolesti i zdravlje mora pitati stručnjake i znanstvenike koji se time bave, a ne laike, amatere i vračeve, nikome u Hrvatskoj ipak neće biti ugodna spoznaja da Ustavni sud, osim tri svojeglave glave, redovito igra kao produžena ruka volje izvršne vlasti. A upravo se to pokazalo puno puta ranije kao i sada.

Jer to što su odjednom obavezali Stožer da piše iscrpna objašnjenja za svoje odluke, a to im se nije činilo nimalo važnim ni u jednoj prijašnjoj prilici, samo pokazuje koliko vrdaju i prilagođavaju se kontekstu. Ovoga puta kontekst je bio prijetnja referendumom i izraziti udar na Plenkovića, a oni u takvim politički kontaminiranim okolnostima uvijek znaju gdje im je mjesto. Zato će, bez obzira na to smatraju li ljudi da je u pravu Plenković ili Most, u društvu ostati samo dojam gađenja prema svemu i svima. To je osjećaj na kome se zdušno radi godinama i evo nas točno tu gdje jesmo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više