Ruski šef diplomacije sad predlaže da Rusi Amerikancima odgovore isto i protjeraju 35 njihovih diplomata

Izdvojili smo najvažnije stvari o sukobu Sjedinjenih Država i Rusije

ZADNJA IZMJENA: pro. 30, 2016
Foto: AFP

Nakon iznenadnog poteza Sjedinjenih Država u četvrtak, kada je protjerano 35 ruskih diplomata i zatvorena su dva ruska sjedišta u New Yorku i Marylandu, stigao je odgovor Rusije. Kako javlja BBC, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio je kako će reakcija Kremlja biti “dosta nelagodna” za SAD. No, nagovijestio je i kako bi Rusija mogla pričekati da Donald Trump preuzme Bijelu kuću.

Nešto kasnije, AP je izvijestio kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predložio da i Rusija sada protjera 35 američkih diplomata i zatvori dva američka sjedišta u Moskvi. Osim toga, Rusi su još jednom odbacili tvrdnje da su se miješali u američke predsjedničke izbore i američke sankcije nazvali “neutemeljenima”. Iz američkog State Departmenta ranije su obrazložili kako su se na potez prema ruskim diplomatima odlučili zbog pritisaka na američke diplomate u Moskvi. O svemu se već oglasio i sam Trump koji poručuje da je “vrijeme da se Sjedinjene Države počnu baviti važnijim i boljim stvarima”.

U pozadini vidnog zaoštravanja odnosa između dvaju svjetskih velesila stoje optužbe na račun ruskih hakera za ometanje predsjedničkih izbora. Ovo je kronologija cijelog, sada već ozbiljnog sukoba.

1. Hakiranje mailova demokratskih dužnosnika

Sve je krenulo još u jeku američke predsjedničke utrke kada je hakirano više desetaka tisuća e-mailova dužnosnika Demokratske stranke, točnije članova Demokratskog nacionalnog odbora. Na internetu su potom objavljivani mailovi koji su u lošem svjetlu prikazivali interne rasprave demokratskog tabora, što je zasjenilo izborne poruke njihove kandidatkinje Hillary Clinton. A zbog karaktera mailova koji su procurili, pale su i ostavke pojedinih dužnosnika. Demokrati su još u srpnju za sve optužili ruske hakere.

2. SAD službeno optužio Rusiju za hakiranje

Američki dužnosnici početkom listopada i službeno su optužili Rusiju za cyber napade na političke organizacije kako bi utjecali na predsjedničke izbore. Obamina administracija optužila je Rusiju za “široku kampanju u pokušaju ometanja izbora 2016., a koja uključuje i hakiranje računala Demokratskog Nacionalnog odbora i drugih političkih dužnosnika.”

CIA je u tajnom dokumentu, koji je objavio Washington Post, ocijenila da je Rusija svojim hakerskim napadima intervenirala u izbornu kampanju s jasnim ciljem da pomogne Donaldu Trumpu da pobijedi, a ne s općenitim ciljem da omete tijek izbora.

3. Rusija odbacila optužbe

Rusi su u nekoliko navrata odbacivali optužbe na svoj račun, navodeći da iste nisu “popraćene nijednim dokazom”. Nakon službenih izjava iz Bijele kuće o optužbama Rusije za utjecanje na rezultate američkih izbora, oglasio se i Kremlj.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov takve je optužbe nazvao “nedoličnima”. Glede navodne odgovornosti Moskve za to informatičko piratstvo, kaže kako “ili treba prestati o njoj govoriti ili konačno pružiti dokaze. U suprotnom, sve je to više nego nedolično”.

4. Obama najavio još sankcija Rusiji

Nakon jučerašnjih događaja koje su iznenadile Rusiju, američki predsjednik u odlasku Barack Obama poručio je da to nisu sve sankcije i upozorio da će SAD poduzeti druge mjere kada za njih bude vrijeme, uključujući i one koje neće biti javno objavljene.

U priopćenju s odmora na Havajima pozvao je “prijateljske i zemlje saveznice” SAD-a da “zajedno rade na suprostavljanju ruskom potkapanju dobrih međunarodnih običaja i uplitanju u demokratski proces”.

5. Trump nije za sankcije Rusiji

Trump je, nakon najnovijih događaja, izjavio da će se idućeg tjedna sastati s čelnicima američkih tajnih službi. U priopćenju je rekao kako očekuje da ga vodeći ljudi obavještajne zajednice izvijeste o svim činjenicama. Novoizabrani američki predsjednik već je ranije govorio kako ne vjeruje u te optužbe i nejasno je hoće li novi predsjednik, koji je u nekoliko navrata javno hvalio ruskog predsjednika Putina, ukinuti najnovije sankcije kada 20. siječnja preuzme dužnost.

6. Reakcija ruske ambasade u Velikoj Britaniji

Iz ruske ambasade u Velikoj Britaniji objavili su zanimljiv tweet na kojem je slika patkice preko koje piše “jadno”. U tekstu u fotografiju piše kako je protjerivanje 35 ruskih diplomata zapravo ponavljanje situacije iz Hladnog rata. “Svi, uključujući i američke ljude, će biti zadovoljni kada vide zadnje od ove nesretne administracije”, piše u objavi na službenoj Twitter stranici ruske ambasade u Velikoj Britaniji.

7. Ruski ministar predlaže protjerivanje američkih diplomata

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je Ministarstvo vanjskih poslova predložilo izbacivanje 35 američkih diplomata i zatvaranje dva američka sjedišta u Moskvi, kao odgovor na američke sankcije, javlja AP. To je isti broj diplomata i sjedišta, koliko su Sjedinjene Države protjerale, odnosno zatvorile, u četvrtak navečer.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru