Odnosi Bošnjaka i Srba u BiH ponovno se zaoštravaju. Dodik prijeti samoopredjeljenjem

SDA je pozvala na uspostavu republike BiH kao građanske države koju bi činile regije umjesto entiteta

ZADNJA IZMJENA: ruj 18, 2019
Foto: PIXSELL

Odnosi najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini koje okupljaju Srbe i Bošnjake dodatno su zaoštreni u srijedu nakon što je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio poduzimanje novih radikalnih koraka zbog toga što je Stranka demokratske akcije (SDA) prošlog tjedna na svom kongresu usvojila deklaraciju kojom je pozvala na uspostavu republike BiH kao građanske države koju bi činile regije umjesto entiteta.

Dodikov SNSD u znak odmazde odlučio je pokrenuti postupak smjene SDA-ovog potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića uz obrazloženje kako je on kao visoki dužnosnik SDA sudjelovao u donošenju deklaracije, te svojim djelovanjem kao pripadnik SDA “provodi politiku protiv interesa RS” i kao potpredsjednik parlamenta entiteta djeluje protivno njegovom ustavu i zakonima.

Bratić preduhitrio Dodika

Zbog ove inicijative zakazana je i izvanredna sjednica entitetskog parlamenta koja je trebala biti održana u večernjim satima, no Bratić je svaku raspravu o tome preduhitrio podnijevši ostavku. “Ova inicijativa koju je podnijela vladajuća koalicija ima za cilj političku nemoć predstaviti kao nadmoć i političke procese i nerazumijevanje povezati s etničkim odnosima”, stoji u obrazloženju Bratićeve ostavke. Upozorio je kako vlast predvođena Dodikom ide pogrešnim smjerom te kako će se to pokazati vrlo brzo.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić najavio je kako će se Dodik vrlo brzo suočiti s posljedicama svog ponašanja. “Vrijeme će pokazati da tako ne može funkcionirati sa SDA. To će se imati priliku uvjeriti i kada bude pokušavao dobiti podršku za mandatara(za sastav Vijeća ministara BiH) ili bilo koju drugu poziciju za kadar SNSD-a”, kazao je Ramić za portal Klix.

Potpredsjednik iz SNSD-a

Dodik je, pak, novinarima u Banjoj Luci kazao kako je Bratić morao biti smijenjen jer je radio protiv interesa RS iako od nje prima plaću. Najavio je kako će novi bošnjački potpredsjednik parlamenta RS biti iz SNSD-a.

On je ovo kazao nakon što je ranije tijekom dana predsjedao sjednicom glavnog odbora svoje stranke, čiji su članovi jednoglasno odbacili bilo kakvu mogućnost razgovora o uspostavi odnosno obnovi republike BiH i njezine teritorijalne transformacije. “To su za nas neprihvatljiva načela protivna Daytonskom sporazumu”, kazao je Dodik. Ocijenio je kako je SDA “pretjerala” u svojim zahtjevima za reformama ustvrdivši kako najveća bošnjačka stranka to radi uz prešutnu potporu međunarodne zajednice.

Poziv na pregovore

Kazao je kako će u takvim okolnostima u RS-u inzistirati na onim dijelovima ustava BiH koji, po njegovu tumačenju, daju Srbima u BiH pravo na samoopredjeljenje. Dodikovo tumačenje je kako Srbi pravo na samoopredjeljenje odnosno na odcjepljenje od BiH imaju temeljem Pakta o građanskim slobodama na koje se poziva ustav BiH. “To treba afirmirati”, kazao je Dodik.

Predložio je da Federacija BiH i RS pregovaraju kao “dvije strane” o tome koje će zakone na razini BiH provoditi, a ukoliko toga ne bude SNSD će tražiti da parlament RS sve postojeće zakone na državnoj razini proglasi nevažećim.

Zdravka Grund
Telegram autor
1744 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program