Određen istražni zatvor za deset osumnjičenih u aferi Janaf

O pritvoru za uhićene saborske zastupnike sudac će odlučivati sutra ujutro

ZADNJA IZMJENA: ruj 19, 2020
Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor za deset osoba uhićenih u jučerašnjoj antikorupcijskoj akciji Uskoka. Zatvor je određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Sudac je odbio odrediti istražni zatvora zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela. Kako doznaje Telegram, direktor Janafa Dragan Kovačević nije odstupio s funkcije.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u 17 sati započelo je Ročište na kojem se odlučivalo o istražnom zatvoru za dio osumnjičenih u aferi Janaf. Uskok je za njih deset tražio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Jedna osumnjičena osoba nakon ispitivanja u četvrtak navečer puštena je da se brani sa slobode.

Tko su osumnjičeni?

Uz direktora Janafa Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Sabor ukinuo imunitet

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Uskok je istragu u aferi Janaf u petak proširio na HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je Sabor ukinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici.

O saborskim zastupnicima ujutro

Grgić je oko 15 sati uhićen u Novoj Gradiški, a policija će ga nakon pretresa doma i drugih prostorija dovesti u sjedište policijskog ureda za subijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama. Njegov suosumnjičenik Barišić, uhićen je ranije u petak kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište PNUSKOK-a.

Tužiteljstvo će za Barišića i Grgića također tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage odlučivat će o pritvoru za Barišića i Grgića u subotu ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program