Politika & Kriminal

Odvjetnik Zorana Mamića o novom preokretu oko izručenja: 'Sve ide k tome da ne može biti pozitivno za nas'

Kaže kako samo izručenje ovisi o dvije države

Ranije danas stigla je vijest kako je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu poništilo odluku koja je sprječavala izručenje bjegunaca Zdravka i Zorana Mamića, koji se skrivaju u BiH, Hrvatskoj.

Izvanraspravno vijeće naložilo je sucu istrage da mora ponovno odlučivati o braći Mamić, a Index javlja kako će do toga doći već u srijedu. Cijeli slučaj im je komentirao Mijo Golub, odvjetnik Zorana Mamića.

Rekao im je kako ne zna što očekivati. “Ne znam što bih više predviđao, teško mi je s obzirom na sve okolnosti. Primjerice, praksa ide i na jednu i na drugu stranu, donosile su se i ovakve i onakve odluke”, kaže.

‘Sve ide na varijantu da ne može biti pozitivno za nas’

Kaže da je razgovarao sa Zoranom Mamićem koji nema komentara na novi rasplet. “Ovo je veliki pritisak na njega. Stoji iza onoga što je ranije rekao”, priča Golub.

Govoreći o odluci koja je poništena kaže: “Sve ide na varijantu da se ne može dobiti ništa pozitivno za nas.” Dodaje i kako se nikada u povijesti nije dogodio ovakav slučaj u kojemu su uhićena trojica sudaca.

“Što se samog izručenja tiče, stav je takav da se izručenje može tražiti samo temeljem istražnog zahtjeva. Vjerojatno se i to sada može očekivati”, kaže Golub.

‘Samo izručenje ovisi o dvije države’

Na pitanje kako procjenjuje šanse da njegov branjenik bude izručen Hrvatskoj, Golub ističe da mu je to teško komentirati i da su, ako do toga dođe, u igri i drugi faktori.

“Prije svega, samo izručenje ovisi o dvije države. Zoran Mamić je bosanski državljanin i mi i dalje smatramo da ne treba biti izručen”, zaključuje Mijo Golub.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu