Odzvonilo bježanju i skrivanju, ilegalnu imovinu sudovi će ubuduće oduzimati i nedužnima i bjeguncima i umrlima

Zakon o kaznenom postupku prilagođava se Europskim direktivama

ZADNJA IZMJENA: kol 10, 2015
Foto: PIXSELL

Onaj, kojem sud utvrdi da ima ilegalno stečenu imovinu, neće ju ubuduće moći zadržati baš ni u kom slučaju. Najavljeno je to izmjenama Zakona o kaznenom postupku. One će, ukoliko budu usvojene, propisivati oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, odnosno ilegalnih nekretnina i zarade, ukoliko osoba koja ih je stekla ne bude na sudu proglašena krivom i ukoliko je pobjegla hrvatskom pravosuđu, pa čak i ako umre tijekom sudskog procesa. Tada će se nezakonita imovina oduzimati nasljednicima.

Usklađivanje s EU

Ministarstvo pravosuđa, kako proizlazi iz prijedloga zakonskih izmjena, nije sasvim zadovoljno količinom oduzete nezakonite imovinske koristi, niti provođenjem zakonskih odredbi koje se na to odnose. Na sudovima ne dijele njihovo mišljenje jer su uvjereni da vrijedno i predano rade na oduzimanju ilegalne imovinske koristi.

A to oduzimanje trenutno je propisano Zakonom o kaznenom postupku, Zakonom o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, te Kaznenim zakonom RH. U međuvremenu je ustvojena i Direktiva 2014/42/EU koja također regulira tu problematiku, pa ju je Hrvatska odlučila implementirati.

Orsat Miljenić
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić usklađuje ZKP s EU direktivom PIXSELL//Vecernji list/PIXSELL

Lani oduzeta imovina vrijedna 202 milijuna kuna

– Nastojimo objediniti pravnu regulaciju oduzimanja imovinske koristi, naglašavaju iz Ministarstva pravosuđa predlažući izmjene ZKP-a. Očito nisu zadovoljni činjenicom da je samo lani na temelju prvostupanjskih presuda oduzeto imovinske koristi u iznosu od 202 milijuna kuna, te zamrznuto imovine vrijedne 175 milijuna kuna.

Zato je odlučeno da se u ZKP dodaju novi članci koji će propisivati oduzimanje nezakonite imovine u slučaju kada se kazneni postupak protiv okrivljenika ne može okončati, odnosno ako je on u bijegu ili se razboli toliko da ne može više pratiti suđenje, ili pak tijekom postupka umre.
Osim toga trebalo biti biti moguće oduzeti nezakonitu imovinu i ukoliko okrivljenik na kraju ne bude proglašen krivim i osuđen.

20.11.2012., Zupanijski sud, Zagreb - Ivo Sanader na izricanju nepravomocne presude u predmetima Hypo i INA-MOL. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Hoće li se izmjene ovog zakona odnositi i na bivšeg premijera Sanadera? PIXSELL

Iako je ta mogućnost već postojala u Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem očito nije dovoljno primjenjivana, pa su autori zakona odlučili stvari konkretizirati i pojednostaviti.

Odgovorni svi na koje je ilegalna imovina prenijeta

U buduće će i nasljednici biti na meti države ukoliko im pripadnu ilegalno stečene nekretnine ili novac, a “pravo glasa” u postupku će imati sve osobe na koje je okrivljenik uspio prenijeti tu nezakonitu imovinu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1985 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program