Biznis & tech

OECD snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva. Ovako nije bilo od financijske krize 2008.

Svijet bi se mogao suočiti s produženim razdobljem obilježenim niskim stopama rasta

Svjetsko gospodarstvo raste najsporijim tempom u deset godina zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine, priopćila je u četvrtak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), snizivši prognoze za ovu i iduću godinu.OECD je smanjio svoju procjenu globalnog gospodarskog rasta za 2019. godinu s 3,2 na 2,9 posto. Ako se ta prognoza pokaže točnom, bit će riječ o najmanjem rastu zabilježenom od velike recesije prije deset godina.

OECD je istovremeno srezao prognozu globalnog rasta za 2020. godinu, s 3,4 na 3 posto. Kako prenosi The Guardian, OECD upozorava da se gomilaju troškovi trgovinskog rata između SAD-a i Kine te napominje da bi se svijet mogao suočiti s produženim razdobljem obilježenim niskim stopama rasta.

Ne nazire se kraj trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Laurence Boone, glavna ekonomistica OECD-a, za Reuters je rekla kako je problem u tome što se čini da se sukob, koji je na početku djelovao kao privremena napetost između dva najveća svjetska gospodarstva, pretvara u stanje koje bi moglo potrajati duže vrijeme. „Globalni sustav koji je regulirao trgovinu nestao je i sada smo ušli u novo razdoblje nesigurnih, izraženo bilateralnih i ponekad asertivnijih trgovinskih odnosa”, kazala je Boone, dodavši da rasta trgovanja, koji je bio motor globalnog oporavka nakon recesije, više nema; štoviše, opseg trgovanja se smanjuje.

Guardian napominje da su se nade u brzi završetak trgovinskog rata između SAD-a i Kine rasplinule u svibnju, kada su pregovori između predstavnika dviju sila propali. Obje su strane nakon toga najavile uvođenje novih carina. Malo nade u pozitivan ishod nudi činjenica da su Kina i SAD najavljene carine pristale odgoditi ili ublažiti uoči novog kruga pregovora koji bi trebao započeti u listopadu.

Korigirane stope rasta najvećih gospodarstava

Osim što je predvidio usporavanje globalnog rasta, OECD je danas smanjio prognoze rasta i za nekoliko najvećih svjetskih gospodarstava. Tako bi gospodarstvo SAD-a u 2019. godini trebalo porasti 2,4 posto, umjesto do sada očekivanih 2,8 posto. Usporavanje rasta američkog gospodarstva protegnut će se i na 2020., za koju se predviđa rast od točno 2 posto, umjesto do sada očekivanih 2,3 posto.

Isto čeka i gospodarstva država eurozone, u koje su procjene rasta za ovu godinu korigirane na 1,1 posto s očekivanih 1,2 posto, odnosno na 1 posto s ranije predviđanih 1,4 posto za iduću godinu. Usporit će i rast kineskog gospodarstva, koji više nije ni blizu nekad standardne stope od sedam posto godišnje. U 2019. godini bi prema OECD-u kinesko gospodarstvo trebalo porasti za 6,1 posto, a ne 6,2 posto, kako je ranije najavljivano. Još drastičnije smanjene rasta OECD predviđa za 2020. godinu, kada bi umjesto najavljivane stope rasta od 6 posto kinesko gospodarstvo trebalo zabilježiti stopu rasta od 5,7 posto.

Brexit koči Britaniju i eurozonu

Neizvjesnost je ključan faktor i u procesu izlaska Velike Britanije iz Europske unije, nepovoljno utječući na izglede za gospodarstvo. U OECD-u procjenjuju da će britansko gospodarstvo ove godine porasti jedan posto, odnosno 0,9 posto u 2020., ali samo ako glatko napusti EU, uz dogovoreni prijelazni period, što trenutno ni u kom slučaju nije izvjesno. U svibnju OECD je za Britaniju prognozirao rast od 1,2 posto u ovoj i jedan posto u idućoj godini.

Ako Britanija iziđe iz EU-a bez dogovora, njezino će gospodarstvo biti za dva posto slabije u 2020/2021., čak i ako izlazak bude neproblematičan, s potpuno operativnom infrastrukturom, drže u OECD-u. Ni eurozona prema tom scenariju neće biti pošteđena prelijevanja negativnih efekata, te će njezin BDP biti smanjen za pola postotnog boda tijekom 2020/2021. OECD je snizio prognozu za zonu primjene zajedničke europske valute, uglavnom zbog usporavanja u najvećem gospodarstvu, onom Njemačke, za koje se procjenjuje da je u tehničkoj recesiji.

Gospodarstvo eurozone tako bi ove i iduće godine trebalo porasti jedan posto, u odnosu na u svibnju procijenjeni rast od 1,2, odnosno 1,4 posto. Boone je rekla da je njemačko gospodarstvo vjerojatno palo u drugom i trećem tromjesečju zbog pada proizvodnje automobila, na koju otpada 4,7 posto njemačkog BDP-a. Zbog toga je rast njemačkog gospodarstva smanjen za tri četvrtine postotnog boda. Globalnom gospodarstvu prijeti novo dugotrajno razdoblje slabašnog rasta budu li vlade i dalje oklijevale s podrškom, zaključuju u OECD-u.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu