Oglasio se vlasnik tvrtke kojoj je Žalac dala 13 milijuna, kaže da puno ulažu u edukaciju

Ipak, gospodin Jukić, vlasnik tvrtke Ampelos, ne objašnjava niz ključnih stvari

ZADNJA IZMJENA: srp 17, 2019

Nakon Telegramovog otkrića o kontroverznim natječaju ministrice Žalac, na kojem je nepoznatoj tvrtki Ampelos s jednim zaposlenim dodijelila 13 milijuna kuna, javio se vlasnik sporne tvrtke.

“Tvrtka Ampelos od 2012. radi slične softvere i imamo 50 implementacija u Republici Hrvatskoj”, izjavio je Marko Jukić za 24 sata. “Kad se raspisao natječaj, vidjeli smo da imamo dobar dio potrebnih i traženih stvari te smo isporučili softver. Tim poslom se bavim 15 godina i imali smo dovoljno sličnih modula da smo mogli u suradnji s InfoDomom sve obaviti u mjesec dana”.

Nevješto demantiranje ključnog otkrića

Dodatno, Jukić je pokušao demantirati ključno Telegramovo otkriće – da je novac iz natječaja na kraju završio u privatnim rukama. “Ja nisam sebi isplatio skoro pa ništa. Završili smo tu godinu s 8 i pol milijuna kuna dobiti, a ja taj novac nisam podigao već sam ga iskoristio za edukaciju koja traje godinu dana”, kazao je.

“Na kraju prošle godine smo potpisali i predali financijsko izvješće. Država je na osnovu toga izračunala koliko smo imali dobiti i naplatila nam porez. Većinu preostalog novca smo iskoristili za implementaciju i edukaciju svih jedinica samouprave, od županija do ministarstava, koje koriste taj softver”, ispričao je vlasnik Ampelosa.

Ne objašnjava nekoliko ključnih stvari

Međutim, 15. siječnja 2019. godine Jukić je potpisao odluku o isplati kompletne dobiti vlasnicima, odnosno njemu. Ne spominje se nikakvo zadržavanje ni dodatno ulaganje, a odluka o isplati dobiti priložena je u završni poslovni izvještaj, poslan nadležnim tijelima u travnju. Iz objašnjenja gospodina Jukića nije jasno želi li reći da je dobit isplatio, a zatim privatno donirao za potrebe edukacije lokalne samouprave.

Dodatno, Jukić ne objašnjava nekoliko ključnih stvari iz velike afere: kako su mu prihodi u jednoj godini eksplodirali s 200 tisuća kuna na 13,2 milijuna kuna, zašto si je iz tvrtke posudio dodatnih 2,3 milijuna kuna, koje je također dobio kroz natječaj, što je radio 64 dana u blokadi, kako je s jednim zaposlenikom završio tako kompleksan projekt, te koliko je ustvari plaćena izrada softvera za Ministarstvo?

Specijalizirani za poticaje i izrade studija

Inače, Tvrtka Ampelos registrirana je za 64 djelatnosti. Osim s Ministarstvom Gabrijele Žalac, poslovala je s brojnim jedinicama lokalne samouprave. Tako su u 7. mjesecu 2016. dobili 73 tisuće kuna za “Izradu strategije razvoja općine Fužine”. Krajem iste godine bili su aktivni u Zadarskoj županiji, za koju rade “analizu potrebne alokacije nacrta edukacijsko-promotivnih aktivnosti projekta Unapređenje sustava posjećivanja i interpretacije prirode Cerovačkih špilja”, za 10 tisuća kuna.

Godinu dana ranije, za Grad Šibenik rade “Studiju izvedivosti lokalnog brodskog prijevoza”, za 247 tisuća kuna. Tvrtka je također dobila 10 tisuća kuna poticaja grada Splita za razvoj ženskog poduzetništva.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program