Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ogroman skandal za rektora. Povjerenstvo istražilo Borasovog emeritusa i utvrdilo: ‘Opetovano je i teško seksualno uznemiravao’

'Dekan Filozofskog trebao bi pozvati rektora da ponovno razmotri odluku o dodjeli počasne titule emeritusa Dragi Roksandiću', stoji u odluci

Nekoliko mjeseci nakon što je postupak na Filozofskom fakultetu pokrenut, Telegram je dobio potvrdu da je fakultetsko Povjerenstvo za zaprimanje prijava za spolno uznemiravanje donijelo zaključak u slučaju protiv umirovljenog professora emeritusa Drage Roksandića. U zaključku Povjerenstva, čiji sadržaj Telegram ekskluzivno otkriva, stoji da se u Roksandićevom slučaju radi o “opetovanom i teškom seksualnom uznemiravanju, čime je narušen i ugled Filozofskog fakulteta”.

U zaključku se ističe i kako je profesor “svojim ponašanjem tijekom postupka dodatno naštetio ugledu fakulteta te uznemiravao njegove zaposlenike i studente”. Povjerenstvo zato predlaže da se osigura zaštita studenata i zaposlenika Filozofskog fakulteta i to na način da se Roksandiću onemogući daljnji rad i kontakt s njima. Naglašavaju i kako su svjesni da je Roksandić, u trenutku zaprimanja prijava, umirovljen i u statusu professora emeritusa iz kvote rektora pa je mogućnost postupanja Filozofskog ograničena. Ipak, smatraju da se nešto na fakultetu može učiniti.

“Smatramo da je najmanje što se može učiniti uskraćivanje korištenja prava koja profesor kao emeritus koristi na Filozofskom fakultetu te ukidanjem mogućnosti korištenja fakultetske e-mail adrese”, stoji u zaključku. Sve podcrtavaju direktnim prijedlogom aktualnom v.d. dekanu Miljenku Jurkoviću: “Predlažemo da dekan Filozofskog fakulteta pozove rektora Sveučilišta u Zagrebu da ponovno razmotri odluku o dodjeli počasne titule emeritusa prof. emer. Dragi Roksandiću”, zaključuje Povjerenstvo za zaprimanje prijava za spolno uznemiravanje.

Boras znao za jednu optužbu i svejedno nagradio Roksandića

Slučaj Roksandić dospio je u javnost nakon Telegramovog otkrića da je rektor Damir Boras, znajući za najmanje jednu optužbu za seksualno uznemiravanje protiv Roksandića, umirovljenog profesora osobno predložio za počasno zvanje professor emeritus i ubrzo mu ga dodijelio. Naime, kako potvrđuju dokumenti dostavljeni Telegramu, Boras je tijekom svog rektorskog mandata službeno zaprimio potpisani dokument u kojem nekadašnja studentica plastično opisuje što joj je, prema njezinim tvrdnjama, učinio profesor Roksandić s Filozofskog fakulteta.

Kontinuirano ju je, stoji u izjavi, seksualno uznemiravao. Opisujući “najeklatantniji slučaj koji se dogodio”, napisala je: “povukao me preko svog radnog stola i nasilno poljubio”. U dopisu koji je stigao na rektorovu službenu adresu navedeni su identiteti profesora i nekadašnje studentice koja ga je optužila. Profesor međutim nije sankcioniran, nego je ubrzo nagrađen, na direktnu inicijativu rektora Borasa i usprkos činjenici da je Roksandićev matični Odsjek za povijest odbio uopće razmotriti prijedlog da mu se dodijeli počasno zvanje.

Što su govorile Roksandićeve žrtve za Telegram

Nakon objave slučaja s kojim je bio upoznat i rektor Boras, Telegramu su se javile još četiri žene koje su opisale gnjusne situacije u kojima su se tijekom studija našle s Roksandićem. Jedna od njih, s kojom je Telegram razgovarao, svoj nam je slučaj opisala ovako: “Nakon jednih konzultacija u njegovom kabinetu, pozdravljali smo se, još nešto dogovarali na samim vratima zatvorenog kabineta i onda me primio za lice, povukao i uvalio mi jezik u usta”.

Posljednja, četvrta žena s kojom je Telegram razgovarao, govorila je o napadu Borasovog emeritusa koji datira u vrijeme prije dvadeset godina, tijekom održavanja ljetne škole u Srbiji u kojoj je Roksandić predavao.

Borasov emeritus dostavljao osjetljive dokumente medijima

Istaknimo i kako je nakon pokretanja postupka pred Povjerenstvom na Filozofskom fakultetu, Roksandić dostavio obimnu dokumentaciju na adrese većih medijskih kuća u Hrvatskoj, među njima i Telegramovu. Iz tih smo papira i saznali da se na Filozofskom vodi postupak protiv Borasovog emeritusa zbog prijava za uznemiravanje. Valja naglasiti da je Roksandić u toj dokumentaciji priložio i izvornu potpisanu izjavu bivše studentice o seksualnom uznemiravanju, s kojom je bio upoznat rektor Boras. Time je Roksandić medijima otkrio identitet bivše studentice.

Osim toga, o detaljima postupka i detaljima svoje korespondencije s Povjerenstvom, Roksandić je obavijestio i fakultetsku mailing listu koju čitaju apsolutno svi zaposlenici i svi studenti Filozofskog fakulteta. Radi se o preko 7000 ljudi. Na tom tragu, u zaključku Povjerenstva stoji kako je “profesor svojim ponašanjem tijekom postupka dodatno naštetio ugledu fakulteta te uznemiravao njegove zaposlenike i studente”.

Jurković: ‘Ne mogu vam dati detaljniji komentar’

Čuli smo se s profesorom Miljenkom Jurkovićem, vršiteljem dužnosti dekana Filozofskog fakulteta. S obzirom na to da Povjerenstvo sugerira da se Roksandiću uskrati korištenje prava koja kao emeritus ima na FF-u, kao i ukidanje mogućnosti korištenja fakultetske e-mail adrese, Jurkovića smo pitali je li to na fakultetu učinjeno. Zanimalo nas je i hoće li, kao trenutni dekan Filozofskog, pozvati rektora Borasa da ponovno razmotri odluku o dodjeli počasne titule Roksandiću, kako mu to u zaključku sugerira Povjerenstvo.

Jurkovićevu izjavu prenosimo u cijelosti. “Kroz cijeli postupak željeli smo zaštititi sve uključene u proces. Povjerenstvo je ono koje ima saznanja o događajima i njihove su odluke donesene na temelju procjene svih prikupljenih informacija, i preporuke koje mjere su u kojem slučaju najučinkovitije za eventualno sprečavanje ponavljanja ponašanja. Budući da smo svi potpisali izjave o zaštiti povjerljivosti podataka, nisam u mogućnosti dati vam detaljniji komentar”, poručio je aktualni dekan Filozofskog za Telegram.

Boras od početka čvrsto stoji uz svog emeritusa

Od Telegramove objave mega skandala, rektor Boras čvrsto je stajao uz svog emeritusa, kao što ga je uostalom, preko volje Filozofskog fakulteta predložio za emeritusa. Reagirao je skandaloznim priopćenjem u kojem je napao Roksandićevu žrtvu čija mu je izjava dostavljena, bivšu dekanicu Filozofskog i Telegram, optuživši sve ove aktere za komplot i fabriciranje afere. U međuvremenu je izjavljivao kako je i on bio “puno puta uznemiravan, ne seksualno hvala Bogu” i nikada nije osnovao* najavljeno sveučilišno povjerenstvo koje će se baviti isključivo prijavama zlostavljanja.

Na web stranici Sveučilišta i dalje stoje tri oskudne, generičke rečenice o nultoj toleranciji Sveučilišta u Zagrebu na bilo koji oblik zlostavljanja. Drago Roksandić, čovjek koji je “opetovano i teško seksualno uznemiravao” i dalje je počasni profesor 350 godina starog zagrebačkog sveučilišta, a Damir Boras, koji je znajući za Roksandićeva nedjela inzistirao na njegovom nagrađivanju, i dalje je ugledni hrvatski rektor.


*Nadopuna teksta, 24. svibnja 2021., 22:45

Po objavi teksta, Telegram je upoznat s činjenicom da je rektor Damir Boras 29. ožujka ove godine imenovao Radnu skupinu za unaprjeđenje sveučilišnog sustava suzbijanja spolnog uznemiravanja i drugih oblika neetičkog ponašanja. Na čelo te skupine, kao njen predsjednik, imenovan je profesor Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Koordinatorom radne skupine imenovan je prorektor Sveučilišta Miloš Judaš.

Zadaća ove skupine jest analizirati postojeći sustav suzbijanja spolnog uznemiravanja, predložiti promjene za unaprjeđenje, kao i mjere usmjerene na prevenciju i potporu žrtvama. Preporuka je da se pri predlaganju unaprjeđenja Radna skupina treba voditi iskustvima koja u tom području imaju druga ugledna strana sveučilišta. Prošloga tjedna u srijedu, 19. svibnja, rektor Boras dekanicama i dekanima fakulteta zagrebačkog sveučilišta dostavio je dopis s opisom dotadašnjeg rada imenovane Radne skupine, u kojemu sve čelnike fakulteta poziva na suradnju s imenovanom Radnom skupinom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više