Ogulinu prijete nove poplave, srijeda i četvrtak najkritičniji

Sljedećih par dana će biti najkritičnije

ZADNJA IZMJENA: ruj 19, 2017

Ogulinu, koji je u nedjelju već bio poplavljen, prijete nove poplave. Stožer civilne zaštite grada Ogulina izdao je upozorenje zbog mogućnosti novog vodenog vala u sljedećih nekoliko dana. Gradu prijeti dotok voda iz Slovenije te porast vodostaja u Karlovcu. U gradu zasjeda Krizni stožer, a na sjednici će biti analiza dosadašnjih mjera te će biti dogovorene nove mjere za danas. Inače, kako je najavio Državni hidrometeorološki zavod, u pojedinim dijelovima zemlje past će i do 100 novih litara kiše po kvadratnom metru.

Kakva je trenutno situacija

Prema jutrošnjim podacima, opada vodostaj Kupe u Karlovcu, a gledajući uzvodno tu rijeku, još nema značajnijeg porasta vodostaja, rekao je predsjednik uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dodavši da vodostaj nije porastao ni u Ogulinu, gdje je bila mirna noć i ništa nije ugrozilo taj grad.

Koja je realna prijetnja?

Đuroković je upozorio da će sljedećih 24 sata biti od iznimne važnosti, jer kiša i dalje pada. U sljedećih 36 sati očekuje se i dotok voda iz Slovenije. “Razmjestili smo snage na terenu. Mehanizacija je na kritičnim mjestima. I pripadnici Hrvatske vojske su u pripravnosti, ali i vatrogasci i komunalne službe”, rekao je.

Kad će biti najkritičnije?

Predsjednik uprave Hrvatskih voda objasnio je da će u provedbi mjera obrane od poplava i srijeda i četvrtak biti iznimno važni. Rekao je da se pribojavaju stanja u Karlovcu jer tamo nema sustava obrana od poplava.

Tko je na terenu?

Trenutno su u Ogulinu angažirani Protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH) sa 72 pripadnika, 12 pumpi za vodu, 12 motornih vozila i jednim amfibijskim transporterom PTS angažirani, kao pomoć u obrani od poplava, a u pripravnosti je 259 vojnika. U pripravnosti u matičnim postrojbama nalazi se 259 pripadnika Hrvatske kopnene vojske NOS OS RH, izvijestio je MORH.

Kako je izgledala posljednja poplava?

Rijeka Dobra je zbog obilnih kiša u nedjelju na ogulinskom području poplavila oko 200 kuća. Dio ulica je bilo pod vodom i do njih se nije moglo doći. Građanima, koji nisu napustili stanove, čamcima je dostavljana hrana.

Koje je rješenje za česte poplave u Ogulinu?

Predsjednik Skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić izjavio je kako se popolave u Oglulinu ponavljaju u zadnjih 20 godina. Najveća je bila 1999. godine kada je ustanovljena materijalna šteta u iznosu od 35 milijuna kuna. Rješenje ovog problema je gradnja retencije u Hreljinu koja bi koštala oko 30 milijuna kuna.

Kako se pripremiti za novi vodeni val?

U upozorenju stožera civilne zaštite grada Ogulina građani se upozoravaju da pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama koje su dovoljne za nekoliko dana.Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sinoć je građane pozvao da pripreme dodatne vreće pijeska, ali i da pripreme namirnice za idućih 48 sati.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
540 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program