OK, sad se već po svijetu piše o, citiramo, Hrvatskoj koja protjeruje crne studente. Zašto Vlada još uvijek šuti?

Priču je danas objavio i britanski medijski div Guardian

ZADNJA IZMJENA: pro 5, 2019

Priča o dvojici studenata iz Nigerije koji tvrde da ih je hrvatska policija ugrabila usred Zagreba i otjerala u BiH prešla je lokalne okvire. Još jučer je priču objavio portal televizije Aljazeera na engleskom jeziku. Danas se za slučaj zainteresirao britanski The Guardian, koji je prenio što su Nigerijci ispričali za portal Žurnal. Uz to, britanski novinari su razgovarali s organizatorom studentskog natjecanja u Puli, koji je potvrdio da su se studenti doista natjecali na stolnoteniskom turniru.

The Guardian prenosi i izjavu bosanskohercegovačkog ministra sigurnosti Dragana Mektića, koji je Nigerijce nazvao „žrtvama ilegalnih aktivnosti hrvatske strane”. Na kraju teksta napominje se da humanitarne agencije i radnici već godinama optužuju hrvatske vlasti da u BiH ilegalno vraćaju migrante koji prelaze granicu. Navodi se i da policija migrante sistematski premlaćuje, pljačka i otima im mobitele.

Hrvatske institucije su tihe

Cijenjeni britanski medij poslao je upit o događaju hrvatskoj policiji i Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu. Odgovor zasad nisu dobili, što nije ni čudno s obzirom na to da su hrvatske vlasti vrlo suzdržane kada treba govoriti o ovom slučaju. Od članova Vlade o tome nismo čuli ni riječi. Jedini visoki dužnosnik koji se oglasio je predsjednik sabora Gordan Jandroković, koji je kratko rekao da vjeruje policiji. “Čuo sam što je rekla hrvatska policija. Vjerujem da je tako i bilo”, rekao je Jandroković, dodavši da treba utvrditi istinu i s njom izaći pred hrvatske građane.

Oglasio se MUP, koji je zasad vrlo nespretno demantirao da je policija imala bilo kakvog kontakta s Nigerijcima koji su završili u BiH. U priči koju je u priopćenju objavio MUP insinuira se da se Nigerijci nikada nisu namjeravali vratiti u domovinu, odnosno da su namjeravali ostati u Europi kao ilegalni migranti. Javilo se i Ministarstvo vanjskih poslova, samo su kratko objavili da su nigerijski studenti imali autentične vize.

Na slučaj je reagirala hrvatska oporba, pa je tako Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku Ranko Ostojić zatražio očitovanje od Ministarstva unutarnjih poslova. Gradonačelnik Pule, grada u kojem su Nigerijci sudjelovali na studentskom natjecanju, pozvao je ministra unutrašnjih poslova da preispita postupanje policije u ovom slučaju. No, hrvatska javnost još uvijek nije čula ni jednu izjavu od ministra Božinovića, kao ni od drugih ključnih ljudi iz Vlade.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2024 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program