Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Oleg iz Rusije bježi od mobilizacije: 'Supruga će mi roditi idući tjedan, ali ne želim se pretvoriti u ubojicu'

Krenuo je prema Kazahstanu

People wait to ride on a tram in Kharkiv, on September 21, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
FOTO: AFP

Nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista za rat u Ukrajini, poziv kojeg se pribojavao dobio je i 29-godišnji Oleg. U poštanskom sandučiću dočekali su ga papiri s uputama da se javi u centar za regrutiranje u gradu Kazanu, u središnjoj Rusiji.

Znao je, kaže, da će biti među prvima koji će biti pozvani u borbu ukoliko Putin proglasi mobilizaciju, prenosi Guardian. Ipak, nadao se da do toga neće doći. Olegova supruga je trudna i trebala bi roditi idući tjedan.

“Srce mi se steglo kada sam dobio poziv, ali znao sam da nemam vremena za očajavanje”, rekao je Oleg. Brzo se spakirao i kupio jednosmjernu kartu za Orenburg, grad blizu ruske granice s Kazahstanom. “Večeras ću voziti preko granice”, kazao je u telefonskom razgovoru za Guardian.

‘Ne želim se pretvoriti u ubojicu’

“Propustit ću najvažniji dan u svom životu. Ali, ne mogu pustiti da me Putin pretvori u ubojicu. I to u ratu u kojem ne želim sudjelovati”, kazao je Oleg.

“Nemam pojma kada ću ponovno kročiti u Rusiju”, dodao je. Guardian je razgovarao s desecima Rusa koji su već napustili zemlju ili to planiraju učiniti. Međutim, opcije za bijeg su im ograničene pošto su četiri od pet zemalja EU-a, s kojima Rusija graniči, objavile da im više neće dopuštati ulazak s turističkim vizama.

Oko 4824 Rusa stiglo je u Finsku preko istočne granice zemlje u srijedu, što je povećanje od 1691 u usporedbi s istim danom prošlog tjedna, navodi se. Promet na granici ostao je pojačan u četvrtak, ali je bio pod kontrolom. U međuvremenu, njemački ministri signalizirali su da je zemlja spremna prihvatiti ruske dezertere, nakon izvješća o ljudima koji pokušavaju pobjeći od djelomične vojne mobilizacije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više