Ona raketa koju je ovog vikenda lansirala Sjeverna Koreja mogla bi biti veći problem nego što ste mislili

Stručnjaci upozoravaju da predstavlja golemi napredak u naoružanju

ZADNJA IZMJENA: velj. 14, 2017
Foto: AFP

Najnovije analize južnokorejskih vojnih stručnjaka, javljaju mediji u Seulu, otkrivaju da će najnovija raketa koju je u subotu lansirala Sjeverna Koreja u velikoj mjeri ugroziti dosadašnju strategiju obrane od mogućeg atomskog napada. Naime, raketa zemlja-zemlja Pukguksong-2, srednje dugog dometa, prvi je sjevernokorejski balistički projektil na kruto gorivo, što je prava tehnološka revolucija, s ozbiljnim dugoročnim posljedicama. Vojni eksperti upozoravaju da rakete na čvrsto gorivo predstavljaju puno veću opasnost i prijetnju u odnosu na raketne projektile na tekuće gorivo.

Jedan visokopozicionirani dužnosnik južnokorejske vojske, koji nije želio da ga se imenuje, ustvrdio je da pripreme za lansiranje raketa s krutim gorivom zahtijevaju puno manje vremena te da se mogu odvijati u puno većoj tajnosti. Što, dakako, otežava otkrivanje priprema za lansiranje. A to opet znači da se drastično smanjuje vrijeme za otkrivanje, praćenje i presretanje raketa, što bitno smanjuje efikasnost protuzračne obrane Južne Koreje (KAMD). A stvara i velike probleme američkom antiraketnom sustavu Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

Projektil je letio brzinom većom od 9,5 Macha

Taj visokosofisticirani antiraketni sustav ima radarske uređaje koji su tako moćni da mogu registrirati sve pokrete vojnih zrakoplova, brodova i raketnih sustava na udaljenosti od 500 do čak 3000 kilometara. Yang Uk, viši znanstveni suradnik na Forumu za obranu i sigurnost Koreje, izjavio je u jednom televizijskom intervjuu da je lansiranje te rakete iznimno opasno i mora izazvati ozbiljnu zabrinutost, jer je Sjeverna Koreja dobila projektile koji mogu izbjeći napade čak i sustava THAAD.

“A to može cijelu našu protuzračnu obranu učiniti beskorisnom ili barem neefikasnom”, rekao je. Lee Soon-Jin, načelnik Združenog stožera južnokorejske vojske, objavio je u ponedjeljak kako je novi sjevenokorejski projektil letio brzinom većom od 9,5 Macha, što je znatno više od brzine raketa tipa Rodong srednjeg dometa, koje su postizale brzinu do 8,2 Macha.

Neučinkovitost najsavršenijeg proturaketnog oružja

Kim Dong-yup, profesor na Institutu za dalekoistočne studije (IFES), istraživačkom ogranku Sveučilišta Kyungnamu, nakon što je sazno za tu vijest odmah je upozorio: “Poznato je da je sustav protuzračne obrane THAAD, kojega se toliko pribojavaju Kina i Rusija, u stanju na vrijeme presresti neprijateljske rakete koje lete brzinom manjom od 8,2 Macha. Dakle, to do sada najsavršenije proturaketno oružje na svijetu može postati potpuno neučinkovito, jer bi moglo oboriti samo raketu koja juri ravno prema njegovim lansirnim rampama”.

Lansiranje nove rakete Sjeverne Koreje AFP

General Lee Soon-Jin potvrdio je također da su Sjevernokorejci ispalili raketu na kruto gorivo te da je riječ novom tipu projektila tipa IRBM. Time je opovrgnuo prva nagađanja da je posrijedi nestandardna verzija projektila Musudan IRBM. Kazao je kako se pretpostavlja da raketa ima maksimalni domet od 2000 do 3000 kilometara, što je nešto kraće od projektila Musudana koji imaju radijus kretanja od 3000 do 4000 kilometara.

Kim Jong-un ponosan, tvrdi da više ne kopiraju druge

Sjevernokorejska središnja novinska agencija (KCNA) objavila je u ponedjeljak da je zemlja dobila novu, usvršenu vrstu strateškog naoružanja te da je ona nastala temeljem uspjeha koji su postignuti u izradi podvodnog balističkog projektila (SLBM) na kruto gorivo, koji je u kolovozu prošle godine lansiran sa sjevernokorejske podmornice. Agencija citira sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una, koji je pohvalio raketnu industriju svoje države kazavši kako se rekordnom brzinom preorijentirala s izgradnje motora na tekuće gorivo na poizvodnju raketnih motora na kruto gorivo.

Istaknuo je kako “sjevernokorejski znanstvenici i radnici više ne kopiraju strane uzorke, nego su pronašli vlastita originalna rješenja, koja će još više unaprijediti industriju oružja u našoj zemlji”. KCNA je također istaknula da je najnoviji projektil “demonstrirao sposobnost izbjegavanja neprijateljske protuzračne obrane te da je osposobljen za nošenje nuklearnih bojevih glava”.

Neobična suzdržana reakcija američkog predsjednika

Agencija također javlja da je već u ožujku prošle godine Kim Jong-un potvrdio da je uspješno testiran motor na čvrsto gorivo te da će on do neslućenih granica potaknuti razvoj balističke raketne sposobnosti zemlje. KCNA se istodobno pohvalila da je najnovije lansiranje “dokazalo pouzdanost i sigurnost lansiranog sustava” te potvrdilo “visoku sposobnost vođenja i kontrole balističkih projektila tijekom aktivnog leta”.

Zbog svega toga mediji u SAD-u ne mogu se načuditi vrlo suzdržanoj reakciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa na najnoviju sjevernokorejsku provokaciju. Kako piše The New York Times, Trump je bio iznenađujuće suzdržan, nije se šepurio prijetnjama, pročitao je samo rutinsku izjavu od 23 riječi u kojoj je istaknuo američku podršku Japanu, ali nije ni riječju spomenuo Sjevernu Koreju.

Očito je da još uvijek nema spremnu strategiju

Suzdržani komentar u potpunoj je suprotnosti s Trumpovim odgovorom Iranu nakon što je ta zemlja testirala svoju balističku raketu. U izjavi, koju je koncipirao njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, upozorio je Teheran da Iranu slijedi kazna. The New York Times piše da je Trump očito htio pokazati da nema namjeru reagirati i sučeljavati se sa svakim neprijateljem kad god ga on pokuša provocirati.

Jeffrey A. Bader, znanstveni suradnik na Institutu Brookings koji je bio savjetnik za Aziju predsjednika Baracka Obame, izjavio je pak da pretpostavlja kako je Trumpova reakcija izostala “zato što još nema razrađenu strategiju pa je radije šutio” te dodao: “Ali, tako se možete ponašati samo kraće vrijeme, u nekom trenutku ipak morate osmisliti strategiju”.

Mladen Pleše
Novinar
402 članka Više o autoru