Gospodin koji je pokušao podmititi suce da promijene presudu Glavašu mora u zatvor na dvije godine

Vrhovni sud Dragi Tadiću potvrdio je presudu Županijskog suda

ZADNJA IZMJENA: ožu 22, 2017
Foto: PIXSELL

Osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, optuženom za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se izmijeni presuda Branimiru Glavašu, Vrhovni sud potvrdio je dvogodišnju kaznu zatvora. Tadića je u veljači 2013. sudsko vijeće zagrebačkog županijskog suda nepravomoćno proglasilo krivim, no njegovi odvjetnici žalili su se Vrhovnom sudu.

Tadić je optužen da je povezao skupinu ljudi koja je namjeravala podmititi vrhovne suce kako bi promijenili osuđujuću presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u slučajevima “garaža” i “selojtep”.

Bivšoj pomoćnici ministra pravosuđa, Marini Dujmović Vuković, planirali su dati 70 tisuća eura, ali ukupan iznos mita koji je bio planiran za još najmanje troje članova vijeća Vrhovnog suda, čije ime se tijekom suđenja nije otkrilo, iznosio je 700 tisuća eura.

Ostali optuženici nagodili su se s Uskokom

Uz Tadića, optuženo je još petero ljudi, ali oni su prije suđenja priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om. Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić osuđeni su uvjetno na dvije godine zatvora, aTadićeva supruga Božica Tadić – Ćavar, uvjetno je osuđena na 15 mjeseci.

Istraga o pokušaju podmićivanja pokrenuta je nakon što je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u srpnju 2010. prijavio da se Tadić raspituje za slučaj Glavaša o čijoj je sudbini Vrhovni sud u to vrijeme odlučivao. Glavaš je na kraju pravomoćnom odlukom tog suda dobio osam godina zatvora.

Detalji odluke vijeća Vrhovnog suda RH

Ključni za dokazivanje Tadićeve krivnje bili su njegovi tajno snimljeni razgovori s ostalima upletenima u ovaj slučaj. Iako su razgovarali u šiframa, detalji planova za podmićivanje sudaca jasno su se mogli čuti. Nakon što je u srpnju 2010. godine u medijima objavljeno da je Vrhovni sud RH već donio presudu protiv Glavaša, urotnici su se usmjerili na mogućnost podmićivanja nekog od sudaca u evidenciji Vrhovnog suda. Naime, ta služba iznimno je važna, te čak može donijeti odluku da se neka presuda, ukoliko nije u skladu sa sudskom praksom vrati vijeću na dodatno odlučivanje.

Krajni cilj operacije, odnosno utjecanje na suce Vrhovnog suda RH, nesumnjivo predstavlja demonstraciju prijezira prema najvišoj pravnoj instanci u državi. Ima li se na umu da se radilo o pokušaju utjecaja u sudskom predmetu zbog ratnog zločina, koji se univerzalno smatraju najtežima, očito je da je pokazano i nepoštivanje sustava proklamiranih vrijednosti Republike Hrvatske, stoji u odluci Vrhovnog suda RH.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program